ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Римлянката

Автор: Алберто Моравия
Обем: 408 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-10-10
ISBN: 9789542815761
Категория: Класика

Корична цена: 16.00 лв.
Oтстъпка: 14%

Нашата цена: 13.76 лв.

 

Мама намери художника – преди да се омъжи и да започне работа като шивачка на ризи, тя е била модел; той й поръчал ризи и тя, спомняйки си за своя някогашен занаят, бе предложила да му позирам. Първия път, когато тръгнах към дома му, мама пожела да ме придружи въпреки възраженията ми, че спокойно мога да отида и сама. Срамувах се не толкова, че за първи път в живота си ще трябва да се съблека пред мъж, колкото от нещата, които предполагах, че тя ще наприказва, за да го убеди да ме вземе на работа. И наистина, след като ми помогна да си изхлузя дрехите през главата и ме накара да застана гола в средата на ателието, мама разпалено заговори: „Я погледнете какви гърди, какви бедра, какви крака!... Къде ще намерите такива гърди, такива бедра и крака като нейните?“ Докато говореше, тя ме опипваше, както правят с животните на пазара, за да привлекат вниманието на купувачите. Художникът се смееше, аз се червях, а и ми беше доста студено, защото бе зима.

Блясъкът и цинизма на Рим по времето на Мусолини са декор на може би най-добрата и най-известна книга на Алберто Моравия – Римлянката. Това е историята на Адриана, обикновено момиче без друго богатство освен красотата си, което позира голо за художник, приема подаръци от мъже и не може да определи момента, в който да замени дома и семейството си с живота на проститутка.
Римлянката – един от малкото романи на ХХ век, които могат да бъдат сравнявани с тези на Достоевски разказва историите на студента Джакомо, провален революционер, който отказва да признае любовта си към Адриана; на зловещия образ на Астарита, агент на тайната полиция, обсебен от идеята за Адриана; и разбира се на грубия брутален престъпник Сонзоньо, който се отнася с Адриана като с негово лично притежание. В рамките на тази история на страст и предателство Моравия спокойно раздира воалите на гордостта и арогантността, които крият прояденото сърце на италианския фашизъм

Романът Римлянката е история на една проститутка, разказана от нея самата – просто, понякога даже с трогателна наивност и в същото време плашещо делово. История за това как бедната, простодушна и необикновено красива девойка Адриана не само се превръща в проститутка, но и започва да се отнася към проституцията като към най-обикновена професия, способна да й осигури „прилично съществуване”. Романът е възел от противоречия, оттук и нееднозначното отношение към героинята – съчувствието и разбирането се борят с неприязънта и неприемането.
Стара като света история - бедно семейство, лишено от закрилата на бащата, липса на перспективи при опита да се оцелее по честен начин. На Адриана й се иска, както и на всички млади момичета, да има свой дом, мъж, деца и тихо семейно щастие. Толкова по-болезнено тя усеща реалността без надежди за бъдеще. И тогава се решава – колебанията са й чужди. Тя вярва, че не опетнява себе си, ако го прави без любов. Вярва, че всичко ще свърши, когато тя и майка й бъдат обезпечени...
Адриана стъпва по хлъзгав път, но вярва в мечтата си за дом. Стаята, която някога мебелира за своето бъдещо семейство, става място, където води мъже – странен парадокс, но героинята ни убеждава, че живее така, „както иска”, упорства, че всичко върви, „както трябва”.
Нейният разказ, лишен от изкусност, не позволява равнодушно отношение – прощаваш й инфантилността, лекомислието, излишното простодушие. Тя живее с това, което чувства в дадения момент, и затова за нея няма неверни пътища, живее без особено да се замисля, но затова пък – и без да се препъва.

Алберто Моравия, с истинско име Алберто Пинкерле, е италиански писател от световна величина, наричан „баща на италианския неореализъм“.
Първият му роман „Безразличните“ е издаден, когато Моравия е на 22 години. По това време в Италия вече управлява Бенито Мусолини. Официалната критика и власт го приемат враждебно. Забраняват публикациите му, дори подписаните с псевдоним. Принуден да се укрива в обор в планината. Спасяват го настъплението на американската армия през 1944 г. и краят на Втората световна война.
Веднага след войната Моравия издава няколко романа, най-известният от които е „Римлянката”. Творбата се отличава с разказваческо майсторство и жив диалог.
През 1952 г. творчеството му отново е забранено, този път от Ватикана. Пише няколко сценария, а по романите му са заснети прочути филми, като Чочарка, Конформистът, Римлянката.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Класика
Далекоизточни разкази - Съмърсет Моъм
Знаменитият идалго Дон Кихот - първа и втора част (луксозно издание) - Мигел де Сервантес
Комедии/Аристофан (луксозно издание) - Аристофан
Одисея (луксозно издание) - Омир
Декамерон (луксозно издание) - Джовани Бокачо
Съпружеска любов - Алберто Моравия
Нежна е нощта - Ф. Скот Фицджералд
Мъка - Бенито Перес Галдос
Голата маха - Висенте Бласко Ибанес
Сърцето издайник. Разкази - Едгар Алан По
Искрица живот - Ерих Мария Ремарк
Джейн Еър - Шарлот Бронте
Портретът на Дориан Грей - Оскар Уайлд
Разкази Афоризми Парадокси - Оскар Уайлд
Извън Африка - Карен Бликсен
Свидетелят - Хуан Хосе Саер
Избрани пиеси от Ялмар Бергман - Ялмар Бергман
Гордост и предразсъдъци (Клуб Класика). Луксозно издание - Джейн Остин
Слепият музикант (Клуб Класика). Луксозно издание - Владимир Короленко
Червеният смях. Истинското лице на войната - Леонид Андреев
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |