ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Куклената къща. Поредица Кратки разкази завинаги

Куклената къща. Поредица Кратки разкази завинагиАвтор: Туве Янсон
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-05-31
ISBN: 9786191860401
Категория: Съвременни романи

Корична цена: 12.00 лв.
Oтстъпка: 11%

Нашата цена: 10.68 лв.

 

Куклената къща (1978) е една от първите книги за възрастни на финландската писателка Туве Янсон (1914–2001) и съдържа дванайсет истории с артисти: не задължително прочути (като Кристо от Изкуство сред природата), не непременно съществували (като скулптора с маймунката, който поразително прилича на бащата на авторката), дори не и на всяка цена упражняващи конкретно изкуство (като художника на комикси, смазан от успеха си). В Куклената къща артисти са всички, които мислят за красивото, пътуват към мечтано място, подхранват пагубна страст, вълнуват се от човешкото, подреждат света. Както куклената къща от едноименния разказ побира целия живот на своя майстор, така и този сборник представя в миниатюра живота на своята авторка и нейните читатели: обичта, труда, неудовлетворенията, страха, ревността, копнежа, предразсъдъците и другите всекидневни падения и триумфи.

Този мъдър и ексцентричен сборник изследва затънтените кътчета на нашите отношения с изкуството.

The Times

Разкази и романи, детски книги, комикси, живопис, графика – Туве Янсон обича да сменя изразните средства... Всичко, създадено от нея обаче е под знака на упорита работа, оригинално мислене и смайващо въображение.

Svenska Dagbladet

В нейната страна светлина и тъмнина се редуват така, че объркват представите за нощ и ден, суша, езера и море, небеса и хоризонти. Това именно са предпоставките за тази книга, която изследва необичайни връзки и стига до изненадващи заключения.

The Independent

Разказите на Туве Янсон никога не са твърде красиви или приятни, в тях винаги има някакъв дискомфорт, съпротивление, което те кара да продължиш да четеш... Начинът по който тя борави с езика, винаги улучва право в целта.

Litteratur Magazinet

Туве Марика Янсон (1914–2001) се ражда в Хелзинки, но пише на шведски; наследява художническата професия и бохемската широта на възгледите на своите родители, но се прославя като автор на изискана, сдържана проза. Започва да публикува илюстрации от 15-годишна, занимава се и с живопис, графика, комикси, стенописи, мозайки, а през 50-те се прочува с първите от деветте си книги за муминското семейство* – Малките тролове и голямото наводнение (1945), Кометата идва (1946), Цилиндърът на магьосника (1948),
Мемоарите на татко Мумин (1950), Тайнството на юни (1954), Омагьосаната зима (1957), Невидимото дете (1962), Татко Мумин и морето (1965), В края на ноември (1970). На парти през 1956 г. се запознава със своята бъдеща партньорка Тулики Пиетила (1917–2009), също художничка: кани я на танц, Тулики отказва. Двете остават заедно до края на живота на Туве; правят околосветско пътешествие; прекарват 30 от летата си на малък остров във Финландския залив. „Туве Янсон се отнася към думите сякаш са живи, вярва в способността им да преобразяват – така я описва The Guardian по повод стогодишнината от рождението`и. – Обича острови, бури, камъни, козина... Работи цял живот.“ Популярността, която`и носят детските книги, я изморява до степен да се откаже от тях и да мине към проза за възрастни: Дъщерята на скулптора (1968), Лятна книга (1972), Честна измама (1982), Пътуване с лек багаж (1987). Последен излиза сборникът с разкази Съобщение (1998). Куклената къща (1978) е един от примерите за изящното късно творчество на писателката и е посветен къде по-пряко, къде по-косвено на житейските перипетии и мирогледи на хората, изкушени от изкуството. Пестеливата употреба на езика и емоцията в него кара един от нейните приятели да се почуди дали верните `и почитатели „ще изтърпят студената стомана“. Туве отговаря:
„Искрено се надявам някои да се шокират от безстрастното ми отношение. Знаеш ли, понякога ми се струва, че детска- та стая и стаята за мъчения не се различават толкова много, колкото мислим...“


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Съвременни романи
Тасмания - Паоло Джордано
Самотата на простите числа - Паоло Джордано
Забравете за света - Румаан Алам
Мери. Раждането на Франкенщайн - Ане Ейкхаут
Брачната двойка червени рибки / Венчелистчета и други неудобни истории - Гуадалупе Нетел
Тъжният гост - Матиас Наврат
Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж - Фредерик Бегбеде
Семейство Мартен - Давид Фоенкинос
Историята на едно порядъчно семейство - Роза Вентрела
Сънсет Парк - Пол Остър
HOMO sapienne - Нивиак Корнелиусен
Нека завали - Чарлс Мартин
Второ действие - Даниел Стийл
Съпричастният - Виет Тан Нгуен
Жената, която пишеше писма - Карстен Хен
Да се срещнеш със себе си. Пътеводител към откриване на своя Аз - Никол ЛеПера
Парижкият архитект - Чарлс Белфур
Магьосника от Кремъл - Джулиано да Емполи
Сто нощи - Луисхè Мартин
Пръв между равни - Джефри Арчър
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |