ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Сянката над каменната пейка

Автор: Мария Грипе
Обем: 304 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Емас"
Мека подвързия
Дата на включване: 2015-02-18
ISBN: 9789543572885
Категория: Детско-юношеска

Корична цена: 11.00 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 10.01 лв.

 

Всичко започва, когато в дома на четиринайсетгодишната Берта постъпва млада прислужница на име Каролин. И когато Каролин открива стара семейна снимка, на която тайнствена сянка пада върху каменната пейка в парка.
Прислужницата внася нов живот в скучното всекидневие на заможното семейство. Децата я боготворят, родителите са удивени от трудолюбието й, само възрастната икономка Свеа таи озлобление.
Между Берта и Каролин се заражда много силна връзка. Но защо Каролин се рови в семейството й и не пропуска възможност да я уязви, изтъквайки недостатъците и грешките на нейните най-близки хора? И откъде иде тази нейна непримиримост, която само чака повод да избухне и да помете всичко със себе си? И най-сетне - чия е сянката над каменната пейка и каква тайна я свързва с Каролин?
"Сянката над каменната пейка" е първа част от най-мащабното произведение от "периода на мистериите" на великата шведска писателка.

Вълшебницата на словото Мария Грипе е едно от най-големите имена в съвременната литература за деца. Наред с множеството национални и международни награди тя е отличена и с медала „Х. Кр. Андерсен“ – най-престижното отличие за детски автор в света.

Чия е „Сянката над каменната пейка“?

Малцина са писателите, които умеят да пишат увлекателно за деца. А още по-малобройни са онези, които пишат така, че да събудят у невръстните си читатели желанието да разсъждават. Една от тези редки автори-магьосници на словото е шведката Мария Грипе. Мая Стина Валер, както е нейното истинско име, е родена през 1923-та година в малкото градче Ваксхолм, разположено на Стокхолмския архипелаг, и умира на 83-годишна възраст (през 2007 г.). За толкова дълъг живот човек навярно става много мъдър. Но това е работа на възрастните. За малките трябва да пишеш ИНТЕРЕСНО. А Мария Грипе определено пише интересно. За своите над 35 книги, повечето илюстрирани от нейния съпруг Харалд Грипе, е получила близо 20 национални и международни литературни награди, а самите книги не само че са преведени на 30 езика, но и много от тях са екранизирани и имат огромен успех. Зад тези цифри се крие голям талант, сериозни знания и много любов – любов към литературата, но най-вече към децата.
Малката Мая Стина отрано трупа опит. Още през детските си години вечер разказва на братята и сестрите си приказки, които съчинява сама. Като гимназистка пише стихове, но по-късно сама преценява, че не са нещо особено. После следва философия и литература в университета. Ала истински и сериозно започва да се занимава с литература, когато дъщеря й Камила достига „приказната“ възраст, тоест, когато на детето може и трябва да му се разказват приказки. И Мария Грипе, също както Астрид Линдгрен, започва да съчинява приказки и прописва интересни истории заради собственото си дете.
Първата книга на Мария Грипе е „В нашия малък град“. Известност обаче получава с трилогията за Юсефин и Хюго („Юсефин“, 1961; „Хюго и Юсефин“, 1962; „Хюго“, 1966) – една чудесно разказана история за голямото приятелство между момче и момиче. Книгата бе издадена на български език от издателство „ЕМАС“. В по-късния период от творчеството си авторката, повлияна от Едгар Алан По и сестрите Бронте, вкарва фантастични и мистични елементи в книгите си, като ги обяснява с реакция към насилието, навлизащо все повече в изкуството. От този период е книгата „Агнес Сесилия – една тайнствена история“, също издадена от „ЕМАС“.
А сега издателството поднася на малките си читатели първата книга от така наречената „Сенчеста“ четирилогия – „Сянката на каменната пейка“, написана през 1982 година. Сянката винаги се е възприемала като универсален символ на тайнствеността, мистериозността, съмнението. Тя неминуемо поражда въпроса кой или какво се крие зад нея. А отговорът чия сянка се простира над каменната пейка ще откриете в страниците на тази книга…
Действието ни връща към началото на двайсети век, в дома на заможно шведско семейство. Разказът се води от името на Берта – четиринайсетгодишно момиче, което живее заедно с родителите си, брат си и сестра си. В уредения, подчинен на строги правила и доста еднообразен живот на семейството се появява загадъчната прислужница Каролин – съвсем млада, почти връстница на Берта. Трите деца – Берта, Роланд и Надя – се влюбват на мига в Каролин. Няма как да устоиш пред изключително силния й чар. Неподвластна на обаянието й остава единствено старата икономка Свеа, свикнала да се разпорежда в къщата като втора господарка. Освен обаче ведро настроение и разнообразие, Каролин внася в монотонния живот на семейството и смут. Тя не се свени да повдига въпроса за мястото на жените в обществото, за равноправието между половете; не се бои да опонира на възрастните и да им показва къде грешат… Изобщо, Каролин е момиче с мнение. Тя обаче изповядва напредничави възгледи, които не намират почва у заможното, но доста консервативно семейство на Берта. При все това никой от домашните не знае почти нищо за младата прислужница. Миналото й е забулено в мистерия. С неподражаемо майсторство Мария Грипе „забърква“ историите си с по нещо свръхестествено, тайнствено и мистично и още от първите редове разпалва любопитство. А тогава и нашата фантазия помага.
Въображението и талантът на Марие Грипе не знаят граници, но в разговори тя винаги е подчертавала, че иска да пише само за деца. От детската душа тя черпи вдъхновението си и смята, че най-съкровеният й творчески дълг е да насърчава децата да мислят. Според нея децата са много по-прозорливи, отколкото предполагат възрастните, и интелектът им не бива да бъде подценяван. За тях трябва да разказваш не просто увлекателно, но и тайнствено, с недомлъвки, така че да ги подтикнеш да развихрят богатата си фантазия.
Нейните книги са жанрово разнообрази, но всичките са за деца и са колкото развлекателни, толкова и те карат да се замислиш. И да видиш света от много интересна гледна точка.
Мария Грипе е носителка на най-престижната награда за детска литература в света – медала „Х. Кр. Андерсен“. Впрочем той е бил неин любим автор. А още по-любопитно е, че през 2005 г. е учредена награда „Мария Грипе“. Тя се присъжда ежегодно на шведски писател, който „в своите книги дава възможност на читателите да се срещнат със света на фантазията и реалното“, а главният герой непременно трябва да бъде млад. Какво чудно има? Нали точно това намираме в нейните романи.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Детско-юношеска
Невероятната история за гигантската круша - Якоб Мартин Стрид
Алиса в Страната на чудесата / Отвъд огледалото и какво Алиса видя там - Луис Карол
Изчезналата звезда - Ленка Бродецка
Енциклопедия на музикалните инструменти - Щепанка Секанинова
Червенокоска в гората на призраците - Златко Енев, Дияна Нанева (илюстрации)
Голяма книга на суперсъкровищата, които са истински важни - Сусана Исерн
Шарена черга - Йордан Радичков
Тайният ключ на Джордж за Вселената/ново издание - Луси и Стивън Хокинг
Хайде на мач! - Даниел Мюлер
Готварска книга за големи деца - Аля Маркова
Мо, момчето, което живееше на покрива на един небостъргач - Детелин Вълков
Превозните средства, които промениха света - Степанка Секанинова, Том Велковски
Книга за Земята -
Ерагон - книга 1 - Кристофър Паолини
Макс Айнщайн: Гениалният експеримент - Джеймс Патерсън, Крис Грабенстайн
Градината - Павел Чех
Тази книга е пълна с мозъци - Тим Кенингтън
Момичето, което искаше да спаси книгите - Клаус Хагерюп, Лиса Айсату
Бабите. Всяка по своя си начин - Беа Табоада
Ножицата - Юлия Спиридонова
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |