ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Илийчо, Август и Гергин

Автор: Сотир Гелев, Пенко Гелев
Обем: 112 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Ентусиаст"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-10-29
ISBN: 9786191642137
Категория: Детско-юношеска

Корична цена: 10.00 лв.
Oтстъпка: 11%

Нашата цена: 8.90 лв.

 

Илийчо е малко момче. Той живее с майка си, баща си и сестра си. Сестра му е абсолютно непоносима, но майка му казва, че момичетата на тази възраст са много чувствителни.

Илийчо има приятел на име Август. Това обаче е тайна, защото Август е мърколак и живее под леглото на момчето. Не точно под леглото, но това е трудно да се обясни накратко.

Истинското име на Август е Орондорамдардагнек. Както виждате, не е лесно да се прочете, камо ли да се произнесе. Гергин е голям пухкав бял котарак, персийска порода.

Веднъж Илийчо каза на Август:

–Той ми напомня на тебе, но някак наопаки. Ти си тъмен, той е съвсем бял, ти винаги си буден, а той само спи. С тебе разговаряме, а той не говори. Може да мърка, но не е мърколак.

За Сотир Гелев и Пенко Гелев

Сотир и Пенко са родени в Асеновград. Сотир - през 1960 г., а Пенко - през 1968 г. И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев - един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.

Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Пловдив. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето“. Следващата година го реализира професионално в Държавното студио за анимационни филми. „Пилето“ участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг.

Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Неговите поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ допринасят за популяризирането на фентъзи литературата в България.

Пенко е учил в Художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. След 1991 г. работи като художествен редактор на различни вестници и списания. За детския вестник „Венче“ пише и рисува комиксите „Вълшебникът от Оз“ и „Озма от Оз“ по Л. Ф. Баум и „Маугли“ по Р. Киплинг. Пенко рисува за същия вестник комикса „Илийчо и Август“ по сценарий на С. Гелев.

През 1991 г. Сотир и Пенко създават списанието за комикси „Рикс“. За списанието Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“.

След 1991 г. Сотир работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за няколко филма. През 1997 г. публикува стихосбирката „Следобедно кюфте“.

През 1995 г. Сотир и Пенко основават собствена компания за графичен дизайн. За няколко години създават много плакати, запазени знаци, оформления на книги и списания. През 1997 г. те издават албума с комикса „Маугли“ на Пенко.

През 1998-1999 г. написват сценария на филма „Магьосници“ и го реализират като продуценти, а Сотир е режисьор на филма заедно с Иван Георгиев. След година Пенко и Сотир написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за Българската национална телевизия. Сотир отново е режисьор на филма.

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията“. От него реализират двеста и петдесет епизода. Сотир Гелев е сценарист на стотина от тях.

През 2008 г. и 2009 г. двамата продуцират сериала „Добър ден, господин Жасмин“ (отново за деца).

През този период Пенко сътрудничи с британското издателство „The Salariya Book House“. За него той създава 22 комикс албума, адаптации на прочути литературни произведения. Книги от поредицата излизат в България, Турция, Чехия, Германия, Бразилия и Колумбия.

След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми – „Дорога“, „Керата“, „Орбис“, „Вектор и Лектор“, „Имаго“, „Противогаз“ и „Лабиринтът“. Сотир е автор на сценариите. Пенко е продуцент, а двамата заедно са художници на филмите. Сотир е и режисьор (съвместно с Алекс Филипов).

През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова (тя е и режисьор на филма), а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета“ (римейк на „Пилето“ от 1982 г.).

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. През 2012 г. издават албума „Над дъгата“. За този албум Сотир създава комикса „Призрак“, а Пенко рисува комикса „Дичо Пъдаря трябва да умре“ по сценарий на Сотир.

През 2013 г. Пенко илюстрира мултимедийния проект „Приказка за вълшебната флейта“, за работата си по който е отличен с националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“.През 2013 г. изданието печели годишната награда „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“: „За цялостно осъществен оригинален проект“ и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии“. Книгата е поставена на второ място в категория „Запалени читатели“ за младежи от 11 до 15 години на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца - „Бисерче вълшебно“ 2014.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Детско-юношеска
Невероятната история за гигантската круша - Якоб Мартин Стрид
Алиса в Страната на чудесата / Отвъд огледалото и какво Алиса видя там - Луис Карол
Изчезналата звезда - Ленка Бродецка
Енциклопедия на музикалните инструменти - Щепанка Секанинова
Червенокоска в гората на призраците - Златко Енев, Дияна Нанева (илюстрации)
Голяма книга на суперсъкровищата, които са истински важни - Сусана Исерн
Шарена черга - Йордан Радичков
Тайният ключ на Джордж за Вселената/ново издание - Луси и Стивън Хокинг
Хайде на мач! - Даниел Мюлер
Готварска книга за големи деца - Аля Маркова
Мо, момчето, което живееше на покрива на един небостъргач - Детелин Вълков
Превозните средства, които промениха света - Степанка Секанинова, Том Велковски
Книга за Земята -
Ерагон - книга 1 - Кристофър Паолини
Макс Айнщайн: Гениалният експеримент - Джеймс Патерсън, Крис Грабенстайн
Градината - Павел Чех
Тази книга е пълна с мозъци - Тим Кенингтън
Момичето, което искаше да спаси книгите - Клаус Хагерюп, Лиса Айсату
Бабите. Всяка по своя си начин - Беа Табоада
Ножицата - Юлия Спиридонова
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |