ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Чудото на фитонцидите. Естественият съюзник на здравето

Чудото на фитонцидите. Естественият съюзник на здраветоАвтор: Жени Малчева
Обем: 94 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Хомо Футурус"
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-11-13
Категория: Здраве

Корична цена: 4.00 лв.
Oтстъпка: 14%

Нашата цена: 3.44 лв.

 

ФИТОНЦИДИТЕ - ПРИРОДЕН ЩИТ СРЕЩУ МИКРОБИТЕ
Растенията в природата са едно от най-големите богатства и всяко едно представлява уникална индивидуалност по форма, окраска и аромат. В химичния им състав влизат многобройни съединения, важни за протичане на жизнените им функции, както и за околния свят. Всичко е така измислено, че да съществува съвършена хармония и допълване между видовете, като една от целите на тази хармония е достигането на възможно най-голямо разнообразие. Природата е създала множество защитни механизми, за да може всеки организъм да оцелее максимално добре в заобикалящата го среда и да остави здраво потомство, което да продължи вида. Тези механизми на оцеляване при растителния свят са свързани в повечето случаи със синтез и отделяне на химични вещества.
Химичните вещества, които имат защитни функции и унищожават вредни за растенията, а и не само за тях микроорганизми, се наричат общо естествени антибиотици. Различните естествени антибиотици имат различен химичен състав. Едни от тях се състоят само от въглерод, водород и кислород, а други съдържат и азот, сяра или хлор. Съществуват хетероциклични, ациклични, ароматни съединения, полипептиди. Повечето са разтворими във вода или в разтвори на соли, но някои се разтварят само в спирт, други в ацетон. Антибиотичните вещества се разтварят в тъканите и соковете на организма, като действат и в много ниска концентрация. Те се синтезират от водораслите, гъбите, лишеите, висшите растения. Установени са в някои бактерии и в тъканите на различни животни.
Науката е установила множество други отделяни от растенията вещества, които притежават антибактериално действие. Те са течни и по-рядко летливи. Действат по няколко начина - убиват бактериите (бактерицидно действие), задържат развитието им (бактериостатично действие), разтварят ги (бактериолитично действие), предизвикват появата на дегенеративни процеси в поколението (дегенеративно дейстие).

През 1922 година английският микробиолог Александър Флеминг (1881-1955 г.) открива антимикробното действие на лизоцима, малко по-късно и антибиотичното действие на плесенната гъбичка Penicillium notatum, от която се синтезира антибиотикът пеницилин.
Както почти всички велики открития и това става случайно.
За съжаление постепенно се установява, че микробите се приспособяват към всички компоненти на околната среда, включително и антибиотиците. Създават се нови поколения антибиотици и микробите отново се приспособяват към тях, а хората стават алергични към антибиотиците. Междувременно се установява, че антибиотиците унищожават и непатогенните бактерии. Борбата за създаването на нови синтетични антибиотици с универсално действие и без странични ефекти продължава със същия колеблив успех. Постепенно се затвърждава убеждението, че те не действат срещу вирусите.
И учените отново обръщат поглед към природата. Оказва се, че тя вече е създала лечебното средство, което убива бактериите и вирусите и същевременно засилва защитните функции на организма.
През 1928 година руският биолог Борис П.Токин открива атибактериални вещества в някои органи на висшите растения. Той ги нарича фитонциди за разлика от антибиотичните вещества, отделяни от лишееите, водораслите и гъбите. Наименованието има латински корен и в превод означава растение-убиец (phyton - растение, саеdо - убивам).
Според някои автори не може да се сложи рязка граница между фитонциди и антибиотици, тъй като някои фитонциди са идентични на антибиотиците, синтезирани от гъби и водорасли. Фитонциди са установени в над 3000 растителни вида. Те са доста неустойчиви и в чисто състояние представляват течност или кристали. Химичната им природа е много разнообразна. Най-често са комплекс от органични съединения. Приема се, че фитонцидните свойства на някои растения зависят от група химични вещества или само от едно вещество - дъбилни вещества, алкалоиди, органични киселини, гликозиди, етерични масла, смоли, балсами и др…

СЪДЪРЖАНИЕ
ФИТОНЦИДИТЕ - ПРИРОДЕН ЩИТ СРЕЩУ МИКРОБИТЕ

ЕДНИ ОТ НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ В БИТА РАСТЕНИЯ, СЪДЪРЖАЩИ ФИТОНЦИДИ

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА С ФИТОНЦИДИ

ФИТОНЦИДИТЕ В КОЗМЕТИКАТА

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ С ПРОДУКТИ, БОГАТИ НА ФИТОНЦИДИ


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Здраве
Глюкозната революция - Джеси Инчауспе
Методът на Глюкозната богиня - Джеси Инчауспе
Мръсни гени. Революционна програма за излекуване на първопричината за болестите и оптимизиране на вашето здраве - Бен Линч
Дали всичко е наред? - д-р Никола Клун
Чудото на подправките - Пени Стануей
Вторият мозък. Как микробите в червата влияят върху настроенията, решенията и здравето ни - Д-р Емеран Майер
Защо се разболяваме - Бенджамин Бикман
Здравето на мозъка още от раждането и преди това - Ребека Фет
Периодично гладуване For Dummies - Доц. д-р Джанет Бонд Брил
Детският имунитет - д-р Цветелина Великова
Как да се подготвим за перименопаузата и менопаузата - Д-р Луиз Нюзън
Невероятен имунитет - Филип Детмер
Кажи ми какво те боли, за да ти кажа защо - Мишел Одул
Имунитетът - Сергей Бубновски
Революцията периодично гладуване - Марк П. Матсън
Ключовият подход - Ребека Фет
Кога и с какво да се храним. Как да намерим златната среда между гладуване и преяждане - Андрей Беловешкин
Антираков начин на живот - Д-р Лоренцо Коен, Алисън Джефрис
Здраве през стъпалата - Сергей Бубновски
Код на здравето на сърцето и ставите - Сергей Бубновски
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |