ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Текст, говорене и разбиране. Есета

Автор: Богдан Богданов
Обем: 248 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-12-13
ISBN: 9786191860821
Категория: Език и Литература

Корична цена: 15.00 лв.
Oтстъпка: 11%

Нашата цена: 13.35 лв.

 

Професор Богдан Богданов е класически филолог и дългогодишен преподавател по история на старогръцката култура и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Основател е на Нов български университет. Първоначално в Софийския университет и по- късно в Нов български университет той води най-посещаваните знакови семинари.

Публикувал е на български език голям брой преводи на старогръцки автори, сред които се откроява участието му в четиритомното издание на диалозите на Платон, преводите на “Характери“ на Теофраст, „Дафнис и Хлоя“ на Лонг, „Животът на Александър Македонски“ на Псевдо- Калистен, „Към себе си“ на Марк Аврелий. Автор е на книгите „От Омир до Еврипид“, „Омировият епос“, „Литературата на елинизма“, „Мит и литература“, „Романът – античен и съвременен“, „История на старогръцката култура“, „Орфей и древната митология на Балканите“, „Старогръцката литература“, „Промяната в живота и текста“, „Европа – разбирана и правена“, „Отделно и заедно“, „Университетът – особен свят на свобода“, „Минало и съвременност“, „Разказ, време и реалност в старогръцката литература“, издадената в Испания книга „Modelos de realidad” и издадената в Германия – „Reading and Its Functioning“.

Носител е на наградите Grand-Croix de l Ordre de Phenix, Grèce – за дейността си като посланик на България в Гърция и „Христо Г. Данов” – за хуманитаристика.

Задачата, която си поставям, e да предложа aргументи в подкрепа на тезата, че човешкото говорене e и правене. Аз не смятам обаче, че говоренето е нещо различно, към което се добавя правене, твърдя, че то е поначало действие, едно от основните действия в праксисното човешко съществуване. Проблемът е в това, че и то, и всички други действия са сами по себе си само когато се наричат, иначе в реалното, което те означават и за което се говори, те са винаги свързани с други действия. Реалното говорене е и мислене, и разбиране, вярване и не на последно място и вършене и правене. А това е само редът на по-основните действия.

Книгата съдържа шестнайсет есета за текста, говоренето и разбирането - "Удоволствието от текста" на Ролан Барт като философия", "За превода и българския превод на едно стихотворение на Кавафис", "За религиозната вяра, вярването, истината и демокрацията", "Дървото на живота", "За духовното", "За симетрията и асиметрията и нуждата от друга история", "За немоето в мен", "Научното и редовото говорене, проявите на истината и възможното по-добро слово", "Текстът като феномен на културата", "Дискурс, текст и смисъл", "За говоренето като действие", "Разговаряне, разговор, диалог", "Опозиция, човешка среда-култура и отворена система", "Свят, реалност, контекст и разбиране", "За неравността на разбирането и основните прояви на всяка реч", "За рационалното и ирационалното".

ПРЕДИСЛОВИЕ

Тази книга е поредица от 16 есета по темите текст, говорене и разбиране. Постановката, че по-силният текст в нея е отделното есе, а не самата книга, прави излишно тя да има предговор, в който да сe поставя общата задача. Taка или иначе, задачите са повече и се уговарят в отделните есета.

Да, но тези есета не се случиха отведнъж. Всички са коригирани и многократно доправяни. Някои са преправяни основно, а други изобщо не се случиха. Въпреки че и така тези, които се случиха, са особени ходове от вариации по обявените теми, в тях зазвучават и едри лайтмотиви, които се повтарят на много места. Такива лайтмотиви са темите за външните предмети, към които се реферира, за словесните корелати, които произвежда човешката реч, и за двойния свят, в който живеем – външен даден ни, но и правен от нас, и вътрешен словесен, чрез който познаваме външния, но и го доправяме. Тези, а и други по-малки теми, свързани с тях, постепенно образуваха в хода на книгата подмолен научен трактат.

Защо не изведох този трактат? Най-вече поради реалистическата нагласа, че всички познаваме това колебаене между едни или други кратки истини, в които сме вкопчени, и потоците от по-дълги речи, които ни обземат всекидневно и в които нашите истини се размиват и стават многоистинни. Сметнах, че това колебаене, знак за самия живот, е добре да организира цялата книга. От тук последва и вплитането на темата за общото говорене и неговите функции в толкова есета, в които, дано естествено, тя да зазвучава и замлъква по различни начини.

Но все едно – и всяко есе, и получилата се книга са опити, които ще се сдобият със смисъл, само ако успеят да се присвоят и да станат достояние на читателите. А това не зависи от мен. Habent sua fata libelli.

* Имат своя съдба книгите, Terentianus Maurus, De litteris.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Език и Литература
Социология на литературата - Жизел Сапиро
От Калитко до Васко да Гама. Норма и автентизъм в прозата за деца на НРБ - Петър Стефанов
Елипса във въздуха. Трагичният път на руското човеколюбие - Чавдар Добрев
Самюъл Бекет: сияйното отсъствие - Антоанета Дончева
Историята на литературата на НРБ: Модели и практики - Морис Фадел, Пламен Дойнов
Разни съвети за предлозите - Владко Мурдаров
Скандалните книги в българската литература - Росен Тахов
Как работи литературната история? - Том 2 - Михаил Неделчев
Автономност на вдъхновението - Жана Николова - Гълъбова
Изковаване на шедьовъра: Иван Цанев - Пламен Дойнов
Що е? - Джорджо Агамбен
„До Чикаго и назад“ отвъд пътеписа - Към генеалогията на Бай Ганю - проф. Пламен Антов
Сборник нелитературни думи и изрази от Брезник, Брезнишко и Граово - Йосиф Радоев
Краят на литературната автономия: 1946 - Пламен Дойнов
В пукнатините на канона - Георги Господинов
Говорът на българите в Раховец, Призренско - Лучия Антонова-Василева
Калейдоскоп на идентичности - Леа Давчева
Българският литературен авангард - Иван Сарандев
Великите книги, които няма да прочетете. Незавършени шедьоври на знаменити световни писатели - Бърнард Ричардс
Българските писатели за македонската свобода - Христо Капитанов
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |