ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Клин клин избива

Клин клин избиваАвтор: Салваторе Калабрезе
Обем: 156 стр.
Формат в мм.: 120x165
Издател: ИК "Кръгозор"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-02-03
ISBN: 9547710990
Категория: Самоусъвършенстване

Корична цена: 5.00 лв.
Oтстъпка: 14%

Нашата цена: 4.30 лв.

 

Как да се избавим от махмурлука?

Случвало ли ви се е някога да се събудите със стонове след яко запиване, със световъртеж в главата и морска буря в стомаха, и с единственото желание да умрете?

Вашите братя по съдба са милиони! Но ето, че тази безценна малка книжка ви подава ръка. Салваторе Калабрезе открай време е един от най-прочутите бармани в света - и като такъв, той е не само приятел и психотерапевт на своите клиенти, но и лекар, който използва бара като аптека, забърквайки вълшебни еликсири за съживяване на горките страдалци.

Живителните коктейли на Салваторе, били те алкохолни или безалкохолни, са много по-вкусни (и ефикасни) от типичния "бульон трезве" - опитайте неговата "Бананова крава", "Кръвопреливане" или "Сутрешен яйчен коктейл", които гарантирано ще ви отърват от страшните последици на снощния гуляй.

Черпейки от своя трийсетгодишен опит, Салваторе изброява питиета, които почти никога не стават причина за махмурлук (например водка) и онези, които са най-сигурният път към него (бърбън). Той описва и други изпитани средства, като билкови церове - за сериозно препилите има целокупна тридневна отрезвителна програма за очистване на организма от токсините.

Салваторе Калабрезе е започнал да се занимава с коктейли още на единадесет години, докато още е работел в барове по италианското крайбрежие. Само няколко години по-късно той напуска родината си и се отправя към предизвикателствата на английските пъбове (които се славят със завидни традиции в областта на употребата на алкохолни напитки). Днес Калабрезе вече един от най-прочутите бармани на Великобритания и световнопризнат експерт по отлежали коняци. Бивш главен барман в хотел “Сейнт Джеймс”, а от 1994 г. е управител на бар “Библиотеката” в лондонския хотел “Лейнсбъроу”. Пресата посочва като запалени гости на заведението Бил Гейтс и Наоми Кембъл. А ангажиментите на Салваторе Калабрезе включват обслужването на частни партита, организирани от Лиз Хърли и Синди Крауфорд.
Получавал е приза “Съдържател на бар на годината” и е бил вицепрезидент на Гилдията на барманите в Обединеното Кралство. Неведнъж е гостувал в различни телевизионни предавания и е автор на няколко книги, посветени на коктейлите, включително “Класически коктейли”, “Какво се пие след вечеря” и “Летни коктейли”.
Лондон Ивнинг Стандарт го определя като “един от най-добрите бармани в света”. Той е нареждан сред топ авторитетите на планетата в областта на коктейлите и е способен да разказва увлекателно, разкривайки всички тайни, от които се нуждаете – как да забъркате освежаваща напитка, елексир за прелъстяване или свърхалкохолна смес, от която да ви се подкосят краката. Специалистите твърдят, че Калабрезе притежава вроден инстинкт за създаване на печеливши комбинации от течности. Към неговите професионални умения се прибавя и невероятният италиански чар, с който хипнотизира клиентите и ръководи екипа си от колеги на бара.
Калабрезе е прекарал дълги години в преследване, издирване и дегустиране на едни от най-редките отлежали питиета в света. Техните реколти ознаменуват някои от най-важните събития в историята. Като най-запомнящото се преживяване барманът отбелязва отварянето на бутилка коняк от 1789 – годината на Френската революция - и разпродажбата на питието на стойност 1 000 британски лири на чаша!
Опитът на Салваторе се простира отвъд познанията върху коняка. Той е печелил The Campari Bartender of the Year 1993, носител е на Chevalerie du Verre Galant 1993, Chevalier l"Ordre des Coteaux de Champagne 1992, както и Chair of the London Area UK Bartender"s Guild.
Първата му книга “Класически коктейли”, съдържаща рецепти за повече от сто от най-популярните коктейли в света. Публикувана е от Prion Books през пролетта на 1997 и е продадена в над 30 000 копия по целия свят. Следват още множество книги, като най-новите заглавия са “Клин клин избива” (изданието на ИК “Кръгозор” ще се появи на българския книжен пазар на 31.01.1005) и “Секси коктейли”.
Калабрезе може да забърка коктейл от всичко. Той организира всички национални състезания за бармани във Великобритания и има изградена стабилна репутация в областта на безалкохолните коктейли, като е печелил призове както в Кралството, така и извън него. Според него магията в чаша се ражда тогава, когато сладките, горчивите и кисели съставки са в абсолютна хармония помежду си. Самият Салваторе признава, че част от неговите коктейли са здравословни, други са просто вкусни, а трети се славят със светкавичния си “омайващ” ефект. Като косвен причинител на множество махмурлуци през живота си, Калабрезе се чувства морално задължен да се обърне към бара си като аптека и да създаде “Клин клин избива”, посветена на безкрайно хуманната кауза за борба с махмурлука. В тази книга той е подбрал специално за всички вас, страдащите, онези рецепти, които ще се отнесат нежно към вашето тяло и ще ви избавят от неволите, които снощното препиване е стоварило върху вас.
Калабрезе изучава методично всякакви видове махмурлуци в пълната има гама от симптоми: от дехидратацията и пресъхването на устата до спадането на нивото на кръвната захар, стомашните смущения и главоболието. Неговата книга съдържа обичайните съвети по отношение на това как да предотвратим неприятните последици (като например да приемаме по чаша вода за всяка изпита чаша вино) и как да предпазим стомаха си от излишни дразнения. Но Калабрезе е човек с дълъг опит в областта и прекрасно знае, че тези съвети обикновено не се спазват: “Помня първият ми махмурлук, бях на 17 – споделя авторът. – Пиех бренди и си мислех, че изглеждам “печен”. На следващата сутрин имах толкова мизерен вид, че не посмях да напусна леглото.” Затова в основната си част “Клин клин избива” е посветена на онези неща, които трябва да се направят на сутринта – когато злото вече е сторено. В известен смисъл с тази книга Салваторе изпълнява своя родителски дълг, така, както неговата майка някога се е отзовала на неговите първи следалкохолни мъки и е излекувала седемнадесетгодишния си син с помощта на магическия си яйчен коктейл. Сега знаменитият барман посвещава на своите три деца – Джерардо (21 години), Джонатан (19 години) и Франческа (13 години) “Клин клин избива” - сборник с лековити рецепти “в случай на нужда”.

“Барът наистина може да послужи като аптека и много от това, което всъщност аз правя, се доближава до дейността на химиците и фармацевтите – смесване на правилните съставки в правилните пропорции.” – казва Калабрезе. “Прекомерната употреба на алкохол оказва влияние върху всички нас основно по два начина: чрез болки в главата и болки в стомаха. Лесно е да се справим със стомаха, но главите са по-трудна област.” В случая не ви препоръчваме просто да посегнете към аспирина или парацетамола, за предпочитане са голямото количество вода, плодови сокове и силна храна.
Освен това според Калабрезе махмурлукът не бива да става причина да се отказваме от любимото питие: “Хората, които си пийват, са по-силни характери и са по-харизматични” – казва той – “Животът би бил много скучен, ако го прекарвахме целия във въздържание; махмурлукът е просто цената, която плащаме, за да можем да си поживеем весело”.

Така и не успях да открия панацея за махмурлук. Мисля, че няма такава, като изключим самоубийството.

Франсис Бейкън

Увод

Механизмът на махмурлука

Още от възникването на практиката да се пие вино през 5000 г. пр. н. е. в Персия, човечеството търси цяр за махмурлука. Тази първа глътка алкохол (отпитана вероятно от някоя примитивна лъжица) докоснала нечия устна, била поета, вкусена и погълната. Лъжицата се превърнала в делва, а с развиването на естетическо чувство в бутилка и накрая в чаша.
През седемнайсети век французите вече произвеждали вино в областта Коняк, портото стигнало от Португалия до Англия, консумацията на джин проваляла не е една майка, а из цяла Великобритания и десетките й колонии шествали халби с бира и ром.
Вкусило веднъж насладите на алкохола, човечеството бързо впрегнало на работа небцето си в създаването на различни спиртни превъплъщения. В началото хората се наливали с гадни бъркочи, получени чрез груба ферментация. С течението на времето процесът се развил; нектарът на кактусите се превърнал в текила, зърното в бира, а древните гърци трансформирали гроздето във вино (което римляните по-късно усъвършенствали).
Алкохолът прераснал в навик, неразривна част от живота на всеки, който можел да се докопа до него. А в книгата “Моят изгубен град” Ф. Скот Фицджералд отбелязва като знаменит писател и пияч: “Махмурлукът се превърна в неотменна част от деня като испанската сиеста.”

Що е то махмурлук?*

* Hangover (англ.): остатък, преживелица, лош вкус, махмурлук. – Бел. прев.

Докато пишех тази книга непрестанно се питах кой ли е бил човекът, който първи се е събудил с убийствено главоболие, разстроен стомах и уста като дъното на кафеза на умрял папагал, за да изломоти безсмъртните думи: “Божичко, махмурлия съм.” Никога няма да научим, но поне можем да проследим историята на самото понятие.
Думата “махмурлук” влиза в употреба в зората на двайсети век, внесена от Америка. Но всяка страна си има своята версия, естествено. В Испания е достатъчно да промълвите resaca (първоначално “болест”) и веднага ще ви се притекат на помощ; в Италия malassere dopo una sbornia (“болест след алкохолна вечер”). В Швеция му викат baksmalla (“последствия”); в Германия казват, че имат Katzenjammer (буквално “вой на котки”); във Франция изразът е gueule de bois (“дървено гърло”), докато в Холандия е просто kater (“котка”).
Независимо от езика, думата “махмурлук” се е превърнала в общоприето название на неразположението, причинено от прекаляване с алкохола. Физическите симптоми включват главоболие, гадене, жажда, умора и световъртеж, плюс повишена чувствителност към светлината и звуците, кръвясали очи, болки в мускулите, повръщане и смущения в съня. Наблюдава се повишено кръвно налягане и ускорен пулс, съпроводен с треперене на крайниците и силно потене. Психичните симптоми включват замаяност, усещането, че стаята се върти, и емоционални разстройства, по-специално потиснатост, тревожност и раздразнителност. Тези признаци са универсални и засягат еднакво и двата пола. За щастие не винаги се наблюдават вкупом, когато препиете, а интензивността им обикновено се проявява частично според количеството и вида на погълнатите напитки.
През вековете най-различни пенкилери са били провъзгласявани за “церове” срещу махмурлук. В началото на двайсет и първи век панацея все още не е открита – но това не означава, че липсват кандидат-откриватели. Някои фармацевтични компании дори са се вманиачили да изнамерят такава. Онзи, който изобрети безотказната формула, била тя комбинация от натурални или химически съставки, ще открие Светия Граал на пиячите. И няма да му се налага да работи до края на живота си.
Лекарството срещу махмурлук би променило обществото ни до неузнаваемост. Самоотлъчките ще се сведат до минимум; няма да има извинение да не отидеш на работа. Производителността на човешкия труд ще се повиши осезателно. Като се има предвид, че 92 % от мъжете и 86 % от жените пият алкохол, колко махмурлии прави това седмично? Никой не е в състояние да посочи точната цифра, но не ви трябва голямо въображение, за да се ориентирате в обстановката.
Ако имаше цяр, проблемът със служителя-махмурлия щеше да отпадне. Нали се сещате какво имам предвид: през целия ден бюрото му не дава никакви признаци на обитаемост и живот. Човекът дреме в склада, на вратата на който виси нечетлива бележка, “Влизането забранено: инвентаризация”. Всички знаем за какъв инвентар става въпрос: нивата на токсини в кръвта му!
Погледнато по-сериозно, читателите трябва да знаят, че алкохолът е най-силният легален наркотик. За него не ви трябва рецепта. И немалко пиячи преминават от дружеските почерпки към физическото заболяване алкохолизъм. На тях, за жалост, тази книга не може да им помогне.

Какво е въздействието на алкохола?

За да вникнете в научните аспекти на средствата против махмурлук, трябва да проумеете какво точно прави алкохолът с тялото. Освен това е необходимо да разберете, че всеки един от нас реагира различно на алкохола и е възможно да имаме дори вродени алергични реакции към него.
Типът алкохол, който пием, е познат като етанол или етилов алкохол. В началото той действат като слабо обезболяващо. Когато първите няколко глътки алкохол пристигнат в стомаха, стомашните ензими, наречени алкохолни дехидрогенази (АДХ) започват да разграждат неговите молекули още преди да преминат в кръвта. Мъжете обикновено имат по-активен предабсорбиращ механизъм от жените, но бързото пиене може да прескочи механизма въобще. Тогава алкохолът преминава в кръвта и отива в мозъка, където причинява първоначалното усещане за еуфория, атакувайки мембраните на нервните клетки, познати като неврони.
Тялото е в състояние да абсорбира около 30 милилитра алкохол с 40 % спиртно съдържание или 80 градуса на час. Ако поемете повече от тези 30мл. на час, двигателните функции на мозъка се разстройват, говорът се заваля, а контролът над мускулите отслабва. Колкото повече алкохол пиете, толкова по-лошо става положението. Възможно е да изпаднете в пиянско вцепенение, а даже и в кома, ако му изпуснете края.
Когато алкохолът попадне в кръвта и влезе в черния дроб, се “включва” телесният “филтър за отвори” – тоест, отделят се повече АДХ, които посредством серия молекулярни трансформации го превръщат в безвредна оцетна киселина.
Най-напред АДХ превръща етаноловите молекули в ацеталдехид. После друг ензим, наречен алдехид дехидрогеназа (АЛДХ) преобразува ацеталдехида в ацетат. Ацетатът е безвреден, докато ацеталдехидът, близък родственик на формалдехида, е силно токсичен.
Ако всичко това става по план, около 90 % от изпития от вас алкохол ще бъде обработен, а останалите 10 % ще излязат от тялото ви чрез урината и издишвания въздух. Резултатът? Няма да изпитате никакви неприятни последствия. Но изпиете ли повече, отколкото тялото ви може да обработи, алдехидите под формата на ацеталдехид се натрупват в организма. Този излишък предизвиква горещи вълни, гадене, главоболие и общо неразположение, все симптоми, които вървят ръка за ръка с препиването.

Как да разпознаем признаците

След като пребродихте химията, как да разпознаете наличието на махмурлук? Това (за разлика от химията) е сравнително лесна работа. Първият симптом е главоболието, вследствие на обезводняването. Алкохолът е диуретик, който изсмуква влагата от клетките, кара ви да уринирате често и създава двойно повече работа на бъбреците ви. Затова трябва да пиете обилно количество вода, за да възстановите изгубените запаси.
Алкохолът същевременно понижава нивата на минералите и витамините в тялото. Кръвта обеднява на калций и магнезий, които се покриват нанякъде, както и жизненоважните соли калий и натрий. Алкохолът понижава и нивата на витамините B1, B6 и C.
Вторият симптом е гаденето, причинено от натрупаните в стомаха киселини, които дразнят лигавицата му. Погълнали сте вещество (алкохол), което е вредно за тялото ви. Част от него е отровна и вашето тяло решава да се очисти, често по неприятен начин, като ви подтиква да повърнете.
Третият симптом е умората, причинена от загубата на захар под формата на гликоген, който се складира в черния дроб. Когато пиете гликогенът се превръща в глюкоза и се изхвърля заедно с урината. Тялото ви трябва да работи повече, за да изпълнява нормалните си функции.
Пък и вие сте се прибрали късно и не сте се наспали. Част от здравия сън е етапът на сънуването, познат на учените като сън с бързи движения на очите или РЕМ. Това е най-важната част от съня и се случва от четири до пет пъти на нощ. По неясни причини алкохолът осуетява съня с РЕМ. Вследствие на което си лягате пияни, но се събуждате в ранни зори, не успявате да заспите отново и целия ден сте раздразнителни, изтощени и неприятни събеседници.

Къде е границата?

Хората постоянно ме питат: колко чаши вино и колко твърд алкохол може да изпие човек, без да си навлече махмурлук? Отговорът е: колко дълга е връвта? Иначе казано, зависи от вашата физиология и от реакцията ви към различните алкохоли. Всеки човек е индивидуален и реагира различно на различните видове алкохол. Познавам един господин, който цял ден може да се налива с шампанско и изобщо не му личи; друг може да види сметката на цяла бутилка уиски и да си остане на два крака. Но ако аз изпия едно-две уискита, със сигурност ще ме хване, защото уискито се прави от зърно, а аз страдам от сенна хрема. На жените алкохолът въздейства по-силно в определени периоди от месечния им цикъл. Тогава се случва да изпият една чаша и да ги “удари в главата”.
Но има цял куп други фактори, които трябва да се вземат предвид. Например, колкото по-силно е виното, толкова по-голяма е вероятността да ви навлече махмурлук. Алкохолното съдържание на виното варира от 9 % до 17 % при стабилизираните видове. Обемният процент е различен в отделните държави и региони. Ако винарското грозде е расло на сух баир в топъл климат, то съдържа по-малко вода – следователно ще има по-малко вода и в полученото вино. Аз обожавам силното, плътно, богато червено вино, но знам, че има по-високо процентно съдържание на алкохол – а оттам и по-силно въздействие върху организма ми.
Общо взето, бирата е около 99.9 % вода и съдържа по-малко алкохол от виното и спиртните напитки. Пийте бира вместо водка и няма да паднете под масата.
Спиртните напитки обикновено имат 40 % съдържание на алкохол, което означава, че в чист вид са много по-силни от виното. Ликьорите са между 18 и 33 %, с изключение на абсента, който варира от 68 до 77 процента чист алкохол и може да е смъртоносен.
Причината спиртните напитки да имат по-силно въздействие е, че остават в кръвта по-дълго. Най-добрият съвет е да прочетете етикета на напитката, която смятате да погълнете, за да сте наясно с процентното съдържание на алкохол и да си определите мярката.

Други токсични съставки

За пълно объркване на тялото алкохолът, който поемаме в организма си, не е чист. Много от тези нечистотии, наричани сродни вещества, са токсични химикали, били те натурални или синтетични, които се абсорбират по време на ферментацията и дестилацията, като някои спиртни напитки и вина ги съдържат в голямо количество. Малката чашка шери, изпита с наслада преди вечеря и мъничката чашка порто след похапване са богати на въпросните вещества.
Учените, които изследват въздействието на алкохола върху човешкото тяло, са открили, че колкото по-тъмна е напитката, толкова по-лош е махмурлукът; съответно, колкото по-прозрачно е питието, толкова по-малко проблеми ще имате на сутринта.
Резултатът от едно друго изследване е списък, според който брендито, червеното вино, ромът и уискито обещават най-мрачна и болезнена утрин след разгулната нощ. Други фактори, които не е зле да обмислите, когато “избирате любимата си отрова”, са следните:

 Водката съдържа по-малко сродни вещества от джина.
 Белият ром, като “Бакарди” например, съдържа по-малко сродни вещества от тъмния.
 Брендито, ромът и малцовото уиски съдържат около шест пъти повече сродни вещества от джина.
 Любителите на бърбъна поглъщат осем пъти повече сродни вещества от почитателите на джина.
 Червеното вино съдържа по-голям процент средни вещества от бялото вино.
 Хубавите вина обикновено съдържат по-малко токсини от евтините марки.

В каква фаза на махмурлука сте?

Искам да умра, ако може веднага!
История на заболяването Три джин мартини за отскок. Обилно количество червено вино. Голяма чаша коняк, последвана от едно последно мартини. И всичко това на гол стомах.
ИЛИ Коктейл с шампанско, който прераства в цяла бутилка шампанско. Последвани от купичка бистра супа без хляб. А после шест чаши червено вино, последвани от една или три чашки порто. И три малцови уискита за капак.
Решение Боли ме сърцето за вас, но бъдете уверени, че стаята все някога ще престане на се върти. Рано или късно…

Нетърпимо
История на заболяването Космополитън, за да отбележите началото на вечерта. Шест чаши бяло вино. Бренди на корем, без да подложите нито залък.
ИЛИ Около осем чаши някаква евтина марка ликьор. (Скъпите марки преминават през по-продължителна дестилация, която понижава процента на съдържаните сродни вещества.) Без нищо за хапване, ако не се броят няколкото солени бисквитки и чипс, изгризкани в началото на вечерта.
Решение Хм, опитайте да си повтаряте, че действително има живот след смъртта.

Страдание
История на заболяването Две уискита с лимон, последвани от няколко чаши газирани (или пенливи) питиета като шампанско или коктейл с тоник и газирана вода. Едно последно уиски с лимон за лека нощ. На гол тумбак.
Съвет Гледайте партньорът по чашка да води в играта.

Ще оцелея
История на заболяването Три сладки питиета (“Бейлис” и други сметанови ликьори, пина колада и т. н.). Сладкият вкус замаскирва вкуса на алкохола и вие не си давате сметка колко твърдо гориво поглъщате.
Решение Хапнете мъничко в началото на вечерта и от време на време проверявайте дали всички части на облеклото ви са на място.

Махмурлук? Какъв махмурлук?
История на заболяването Три водки с тоник с мезе от дебели палачинки и пушена сьомга. А накрая голяма чаша вода. Чиста работа.
Решение Давайте смело напред. Но внимавайте да не се подхлъзнете на някоя бананова кора…

Red Eye
Кръвясало око

Нарича се така, защото готовият коктейл прилича на кръвясало око в море от сок!

1 суров жълтък
сол и прясно смлян черен пипер
малко лимонов сок
120 мл охладен доматен сок
половин бутилка светла бира

Налейте доматения и лимоновия сок в изтумбена чаша. Добавете подправките. Долейте с бирата и разбъркайте. Отделете жълтъка и го пуснете в чашата, като внимавате да не го спукате. Изпийте на един дъх и стискайте палци очите ви да се поизбистрят!


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Самоусъвършенстване
Един гадател ми каза - Тициано Терцани
Изкуството да бъдеш родител - Д-р Фицхю Додсън
Екстремно оцеляване - Майкъл Тогис
Отровните родители - Сюзън Форуърд, Крейг Бък
Бъди в хармония със себе си. Продължението на Слушай своето тяло - Лиз Бурбо
Кой си ти? Ключ към твоето Аз - Лиз Бурбо
Аз съм БОГ. Ти също! - Лиз Бурбо
Добрият живот. Уроците от най-дългото изследване на щастието в света/твърда корица - Робърт Уолдингер, Марк Шулц
Добрият живот. Уроците от най-дългото изследване на щастието в света - Робърт Уолдингер, Марк Шулц
Емоциите. Как чувствата оформят мисленето ни - Ленард Млодинов
Мъдростта на вселената. Как да черпим от нея – програма за всеки месец - Джоуи Хюлин
Кои сме ние? - Щефани Щал
Новаторите. Как неконформистите движат света - Адам Грант
Добри по душа. Да станем родителите, които искаме да бъдем - Д-р Беки Кенеди
Дърдорене. Как да спрем натрапчивия глас в главата си - Итън Крос
Експресна терапия - Саша Бахим
12 седмици за по-буден ум - Санджай Гупта
Огън момиче - Кара Алвил Лейба
Мозъкът - твоята суперсила - Джеймс Гудуин
Как да манифестираш - Джил Такрей
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |