ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

По стъпките на Хемингуей

Автор: Майкъл Палин
Обем: 264 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-12-04
ISBN: 9789549535754
Категория: География

Корична цена: 9.00 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 8.19 лв.

 

Когато за първи път чух за Ърнест Хемингуей, бях тийнейджър и живеех в Шефилд, безкомпромисно индустриален град без капчица блясък. Поне такъв беше доскоро, преди упадъкът на промишлеността му да стане обект на филм, наречен „Време за мъже“. Няколко дни преди тринадесетия ми рожден ден бях изпратен в пансион в Шрюсбъри. Когато дойде време да се явя на изпита си по литература, „Сбогом на оръжията“, „За кого бие камбаната“ и „Старецът и морето“ на Хемингуей бяха по-голямата част, да не кажа единствените, модерни произведения, предлагани за този курс. Учителят ми ги препоръча и аз ги взех със себе си на ежегодната лятна почивка в Саутуолд, за да ги пробвам. Докато сивото Северно море плискаше по бруления от вятъра плаж на Съфолк, аз бавно си проправях път през непознатата проза, но нощем не можех да я изкарам от ума си. Усещането за място, наситеността на миризма и звук, цялостното физическо усещане, че си пренесен някъде другаде, беше свежо, могъщо и ободряващо. Лежах в леглото и следвах оттеглящи се армии по прашни италиански пътища, чувствах жегата на испанските площади, взирах се в просторните небеса на Кастилия и усещах нощния студ в боровата гора. Светът на Хемингуей беше затворен, некомфортен, потен и често изтощаващ. Усещах, че това е нещо истинско. За да го познаеш, трябва да си способен да изтърпиш малко страдание, необходимо е да си широко скроен и да си до някаква степен безразсъден. Но това би могло и трябва да бъде направено. Тези произведения бяха прекалено добри, за да се четат заради изпит. Трябваше да бъда предприемчив и безстрашен, да поема на път и да преживея всичко това.

Сто години след рождението на Ърнест Хемингуей Майкъл Палин си поставя за цел да установи що за човек стои зад легендарното име – пияница и женкар, който обича котките и стрелбата, но пише изключително и така оставя траен белег върху културата на двайсети век. Все още под влиянието на последния си напрегнат бестселър – „Столът на Хемингуей“, Палин се опитва да вникне в света на Хемингуей, както винаги ръководен от желанието си да открива нови места.

Миналото и настоящето се сливат, понякога до поразяваща степен, докато Майкъл пътува от Чикаго до горите и езерата на северен Мичиган и от бойните полета на Първата световна война до Италия, Париж и Испания, където се спира, за да научи повече за бикоборството, и да усети делничния дух на Пампола и прословутото надбягване с бикове. Посещава Венеция по време на Карнавала и опитва от заразителната лудост на Фаите във Валенсия – петдневни празненства с множество исторически, религиозни и развлекателни процесии и фойерверки. Страстта на Хемингуей към пътуванията води Палин до остров Кий Уест във Флорида – някога безизвествен, а сега с развиваща се около музея на писателя индустрия. Съревнованията за двойници на легендата пък са връхна точка в празненствата за стогодишнината му.

Майкъл лови риба в Гълф стрийм, отива на сафари в Африка, където някога срещу дивите животни са насочвали оръжия, а не фотоапарати; както и в Монтана и Уайоминг, където световноизвестният писател бяга от стреса на славата си. Фотографът Базил Пао отново успява да улови духа на всяко едно място със специфичните му настроение и цветове, за да постави Палин в автентичния свят на Хемингуей. Книгата е прекрасно излседване на едно специфично време и пространство, изпълнена е с мъдрост и чувство за хумор и ни предоставя завладяващ поглед върху необикновения дух и безспирните, трескави скиталчества на една от най-великте и колоритни легенди на двайсети век.

Майкъл Палин утвърждава своята репутация с „Летящият цирк на Монти Пайтън” и Ripping Yarns. Като актьор се изявява в няколко филма с Монти Пайтън, както и в „Мисионерът”, „Частното събиране”, „Риба, наречена Уанда”, „Американски приятели” и „Свирепи създания”. Телевизионните му изяви включват и два филма за поредицата на Би Би Си „Великите железопътни пътувания”, пиесите „На изток от Ипсуич” и „Номер 27”, както и GBH на Алън Блийсдейл.

Написал е седем бестселъра за пътешествия, които да придружат телевизионните поредици „Около света за 80 дни”, „От полюс до полюс”, „Пълна обиколка”, „Пътешествията на Хемингуей”, „Сахара”, „Хималаите” и „Нова Европа”.

Автор е и на множество разкази за деца, на пиесата „Уикендът” и на романа „Столът на Хемингуей”. През 2006 година първият том на дневниците му „1969-1979: Годините на Пайтън” прекара месеци в класациите за бестселъри. През 2008 година беше публикувано допълнено специално издание на „Около света за 80 дни”, което да съвпадне с излизането на документалния филм на Би Би Си „Около света за 20 години”.

В годините след разцвета на комедийната група Монти Пайтън Майкъл Палин се отличава като проницателен и изключително забавен пътешественик с приключенски дух. В пътуването си, отразено в най-новото преводно заглавие от изд. „Вакон” – „По стъпките на Хемингуей”, Палин тръгва по следите на любимия си още от детството писател – Ърнест Хемингуей. Приключенецът посещава местата, където великият автор е живял и творил, и отразява събитията от едно невероятно преживяване, които споделя и с нас.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
География
В равнината на змиите. Пътешествие из Мексико - Пол Теру
Видях бездната - Симоне Моро
Ванда Руткевич. Само още един връх - Елжбета Шераджинска
Пътешествие без карти - Греъм Грийн
България нашир и длъж - Иван Панкев
Сляпо спускане - Джеймс М. Табор
Пеша по поречието на Нил - Левисън Уд
Отвъд възможното - Нимсдай Пурджа
Южната стена на Анапурна. Класически наръчник за оцеляване - Крис Бонингтън
Защо обичам България. През погледа на един чужденец - Ханс Висема
Бразилия. Страна на бъдещето - Стефан Цвайг
По-високо от върха. Разказ за легендарния хималаист Йежи Кукучка - Дариуш Кортко, Марчин Петрашевски
Моят живот с шимпанзетата - Джейн Гудол
Пътеписи отвъд океана - Владислав Михайлов
1000 страници България - Румяна Николова, Николай Генов
Животът в Южна Корея - Су Ким
От Олимп до Тибет. Вдъхновението "Атлас" - Симеон Идакиев
Планините на България - Иван Панкев
Около Исландия за 14 дни. 1400 километра по Път номер 1 - Крум Крумов
Две момичета, два катамарана - Джеймс Уоръм
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |