ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Интензивно и свободно отглеждане на пуйки, кокошки и бройлери за яйца и месо

Автор: Ангел Рангелов, Иван Иванов
Обем: 292 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Еньовче"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-06-03
ISBN: 9789548372046
Категория: Стопанство

Корична цена: 292.00 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 265.72 лв.

 

ПРЕДГОВОР

Птицевъдството в България в миналото беше отрасъл с голямо стопанско значение. Започнало развитието си след Освобождението, птицевъдството зае между двете световни войни водещо в износа на страната. В експортната листа износът на яйца заемаше второ място след тютюна, а на птиче месо - пето място. За развитието на птицевъдството е спомогнал много вносът на високопродуктивни птици от породите Легхорн, Яребична итали- анска минорка, Плимутрок, Родайланд и др. До началото на Втората световна война функционираха над 110 частни и кооперативни фирми, които осъществяваха вътрешната и външната търговия с птичи продукти. Създадоха се и над 300 малки люпилни с капацитет над 800 000 яйца. Нашите специалисти започнаха усилена работа за подобряване на поредния състав и за създа-ване на нови породи кокошки.

След Втората световна война значителна част от дейността се съсредоточи в системата на ЦКС. В изкупу- ването на яйца и птици бяха ангажирани над 5100 квалифицирани яйцезакупчици и още толкова магазинери в кооперативната организация. Преработката на яйца се извършваше в 51 регламентирани яйцесклада на ОКС и в складовете на птицекомбинатите. За нуждите на страната ЦКС - предприятие „Комбинат" усвои производството на нови системи инкубатори, благодарение на което се организираха над 100 люпилни и инкубаторни станции с по-голям капацитет. В населението се пласираха над 42 млн. еднодневни пилета.

След 1981 г. дейността „Птицевъдство" беше извадена от системата на ЦКС. Яйцезаготовителните складове и люпилните на ОКС бяха ликвидирани. Обществените стопанства задоволяваха трудно потребностите на населението с малки пилета. През 90™ години много от птицекомбинатите намалиха производството си или преустановиха дейността си. Хибридният център на ЦКС беше закрит. Еднодневни пилета от яйценосни и от други породи и линии сега се осигуряват предимно от внос.

Сега се правят някакви опити да се възстановят животновъдството и птицевъдството. Възвръща се интересът в някои бъдещи фермери и птицевъди към отглеждане на различни видове домашни птици и създаване на нови люпилни.

Авторите на настоящата книга ще бъдат удовлетворени, ако са успели да дадат съвети на птицевъдите по интересуващите ги въпроси, свързани с птицевъдството.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Стопанство
Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населените места - Невена Цветкова
Джобна енциклопедия на билките - Съставители: Галина Иванова, Мария Козовска, София Петрова
Маслодайна роза - Анка Дончева
Лешник. Отглеждане, болести и неприятели - Драган Брезовски
Отглеждане на крави и биволици - З.Захариев, К.Желев, Н.Русев, С.Атич, Ш.Шерков
Енциклопедия на богатата реколта. Всички тайни на опитния градинар - Галина Кизима
За червения калифорнийски червей от А до Я. Отглеждане и приложение. Второ преработено и допълнено издание - Васил Алексов
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |