ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 2.99 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Чужда земя

Автор: Румен Еверт
Обем: 152 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-08-22
ISBN: 9786191860548
Категория: Съвременни романи

Корична цена: 13.00 лв.
Oтстъпка: 11%

Нашата цена: 11.57 лв.

 

Когато дойде на себе си в колата , Андерсон само смътно си спомняше за пътуването , мъгляво за целта му . От огледалото за обратно виждане в него се взираха собствените му очи , сякаш очи на непознат , пукнатината в паметта му го обезпокои , отведнъж нищо вече не беше сигурно , нищо не беше устойчиво . На запад от дъното на долината се издигаше бял дим , а на изток , отвъд искрящата плитчина , морето проблясваше под изгряващото слънце . Той изпуши една цигара , запали мотора и потегли към вътрешността на сушата , избирайки произволно ту една , ту друга посока , сякаш някой го преследваше . По-скоро случайно се озова на едно от главните шосета , водещи към областния център , оттам вече познаваше пътя . Въпреки това едва не пропусна отбивката на разклона преди кръчмата „ Краун Пойнт “ и сви надясно в последния момент , без да даде мигач и без да обърне внимание на гневното бибипкане на идващия насреща роувър . На двайсет години обичаше да играе на руска рулетка и както тогава при изщракването на петлето върху празното гнездо от плещите му падна огромен товар . За пореден път се беше измъкнал невредим , така че се наслади на последните четири мили .

„Чужда земя” разказва историята за разпада на личността на художника
Андерсон и неговото постепенно пропадане в един фантасмагоричен свят, който в края на краищата се оказва отражение на действителността – но за
Андерсон това разбиране идва прекалено късно.

В своята своеобразност и странност „Чужда земя” е радикален роман, предизвикателство. Тук става дума за принципната самота на човека, за неспособността на мъжа да обича, болестната му заплененост от Ерос и неговия близнак, Танатос.

Това е кратък роман, съставен от три различни по стил части. Общото между тях е преливането между реалност и фантазия, настояще и минало, възприятие и спомен. От началото до края си текстът е определян от поетиката на мита.

Отделните нишки на действието са само привидно слабо свързани едни с други; подобно на класическа трагедия, романът е внимателно композиран, всичко в него се движи по посока на една определена развръзка. Мрежата от думи е гъсто преплетена, а езикът, може би дори повече от сюжета, примамва читателя и го води (надолу, така да се каже) към сложния подтекст и изобилието от алюзии из областите на литературата, изкуството, мита, фолклора и така нататък, чието разшифроване сигурно ще очарова образования читател.

„Чужда земя” говори за самотата, за безкрайното търсене на другия, за моментите на пропадане на паметта и повторното влизане във вече познатото. Новият роман на Румен Еверт е написан в добрите традиции на немскоезичната проза и по-точно нишката на развитие от времето на романтизма (около 1800) до наши дни и ще посоча близост със „Степният вълк“ на Херман Хесе. Романът е написан умело, чете се лесно и приковава вниманието.
Борис Минков

Дръзко предизвикателство, всичките тези фантазми и символи, първичната мощ, природната символика, готическите измерения, потоците на съзнанието, апокалиптичните картини... Зловещо като среднощен изстрел в главата и изключително в своята самобитност.

Ян Корнелиус, писател и критик, Вестдойчер Рундфунк (WDR)


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Съвременни романи
Шекспировият избраник - Милош Латинович
Карай плуга си през костите на мъртвите - Олга Токарчук
Лавър - Евгений Водолазкин
Отпътуване от Френа. Разкази - Ларш Петер Свен
Американа - Чимаманда Нгози Адичи
Експериментът Уорлоу - Аликс Нейтън
Боб Хъни, който прави разни неща - Шон Пен
Небето, жълто като сяра - Шел Вестьо
Средновековие. Ваканция. Разкази - Ян Балабан
Срещу природата - Томас Еспедал
Любовниците на Юстиция - Юрий Андрухович
Пролет - Али Смит
Зима - Али Смит
Марсианската стая - Рейчъл Къшнър
Мефистофел - Клаус Ман
Тигър - Поли Кларк
Твой син Хъкълбери Фин - Беким Сейранович
Теория на чудатостите - Павла Хоракова
Кучето е здраво - Соня Вестерхолт
Нощ в Каракас - Карина Сайнс Борго
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Забележителности в България  |  Ламбиеви колиби  |