ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 2.99 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Съвременна женска проза от Турция. Разкази

Автор: Налян Барбаросоглу, Айфер Тунч, Мюге Ипликчи, Хатидже Мерием, Сема Кайгусуз, Шебнем Ишигюзел
Обем: 182 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-12-22
ISBN: 9789544914929
Категория: Съвременни романи

Корична цена: 9.00 лв.
Oтстъпка: 11%

Нашата цена: 8.01 лв.

 

Дълго време турската проза беше представяна от мъже, което наложи да се мисли, че писането е мъжка работа. В такава обстановка турската женска проза смело проправи пътя си и успя да се наложи категорично и по интересен начин. Новаторските търсения от 60-те години на миналия век в турската проза прозират и в творчеството на писателките от 90-те, обуславяйки развоя на тематичното амплоа и установяването на новаторските форми в турската женска проза: промяна във формата, богато разгърнат изказ, майсторско боравене с езиковия компонент, освободени от традицията наративни похвати.
Откриването на турската проза към света след 80-те, контактите със световната литература, развитието на свободата на мисълта, динамиката в социално-политическия живот, миграцията и урбанизацията през последните години и възникналите от това проблеми, противоречията на изконната връзка личност – общество са главните маркери и в творчеството на жените писателки. Новото е подходът в търсенето на начини за установяване на модерността, което се изразява в по-диференциран, аналитичен поглед конкретно към човека и към обществото като цяло; стремежът да се възприеме развитието на личността в различните й измерения, в различно време.
Общото в представените разкази е „брожението“ на авторките в пределите на реално и нереално, на преобръщането на ценностите, които сме мислили за непроменяеми. Децата, погълнати от града, тънката граница между добрина и жал, любовта и смъртта, природата на злото в живота, градският човек и душевният му мир – всичко това читателят преживява посредством езиковите постижения на разказвачките. Те ни пренасят в магическия свят на чувства и преживявания, на символи и цветаве, които наивно сме заобикаляли, категоризирайки ги като елементарни противоречия в себе си.
Авторките са от най-младото поколение турски разказвачки, преведени на различни езици. Пред нас се разгръща творческата безграничност – на освободения, „танцуващ“ изказ на Мюге Ипликчи; на вълнуващия наратив на Сема Кайгусуз. Налян Барбаросоглу ни отвежда в света на търсещите лъча в установения, но неприемлив порядък. Шебнем Ишигюзел и Хатидже Мерием свидетелстват за незатихващата следа на миналото във всеки миг. Айфер Тунч е поразителна с майсторското си проникване в сърцето на тъгата, вълнуваща с многопластовостта в темите си.
Макар и малък по обем, настоящият сборник с разкази на най-известните жени писателки от Турция дава ясна представа не само за стила и таланта им, но и за тенденциите в съвременната турска проза.

Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Съвременни романи
Заветите - Маргарет Атууд
Убежище - Нора Робъртс
Лозята на Шампан - Джулиет Блекуел
Неудачниците - Том Ракман
Руж - Ричард Кършенбаум
Тялото, в което трябва да се живее - Петър Андоновски
Прясно боядисано - Йосип Млакич
Пикасо - Синият период - Люк Джерод Камър
Кралицата мълчи - Лаура Фройденталер
Видеоти - Сергей Минаев
Проект "Истина" - Клеър Пули
Една среща - Милан Кундера
С бомба в леглото. Из разказите на агента на КГБ (шпионски роман) - Михаил Любимов
Небесни тела - Джуха ал Харити
Жажда - Амели Нотомб
Ученикът на Джойс. Сборник - Драго Янчар
Петрови в грипа и около него - Алексей Салников
Вегетарианката - Хан Канг
Животът и всичко в него - Анес Мартен-Люган
Предел на забравата - Сергей Лебедев
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Забележителности в България  |  Ламбиеви колиби  |