ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 2.99 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

На дива роза пъпки нежни. Любовна лирика

Автор: Eмануил Попдимитров
Обем: 128 стр.
Формат в мм.: 120х180
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-10-05
ISBN: 9549420183
Категория: Поезия

Корична цена: 3.99 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 3.63 лв.

 

Изданието се посвещава на 120-годишнината от рождението на поета

Емануил Попдимитров (1885-1943) е един от талантливите български поети през първата половина на ХХ в., развивал се под влиянието на символизма наред с Лилиев, Траянов и Ясенов.
Любовта в поезията на Емануил Попдимитров често е трагична, белязана от раздяла или смърт. Но не липсва и ведър оптимизъм, усещане за вятър в платната, окриленост от любовта. Поетът създава нежни, красиви и запомнящи се образи. Сълзите на любимата са перли чисти, а ликът на лирическия герой се отразява в тях. Любовта е блян за слънце и светли лъчи, но брезите са бледи, а облаците ронят сълзи. Емануил Попдимитров е майстор и на великолепни балади за невъзможната любов. Изданието включва популярни, забравени и непубликувани стихове, изграждащи един поетичен свят, изпълнен с красота и трагизъм, с болка и топлота, с извисяващи и пречистващи чувства.

Поет на любовта

Емануил Попдимитров (1885-1943) е един от талантливите български поети през първата половина на ХХ век. И той, както Лилиев, Траянов и Ясенов, се развива под въздействието на символизма и модернизма. Но върви по свой път в литературата.
Между първата си стихосбирка “Сънят на любовта” (1912) и сборника стихове “Купол” под редакцията на Владимир Василев (1943) той създава многобройни творби, които са разнообразни като стил и търсения – 14 стихосбирки и поетични сборници, 3 поеми, 3 пиеси, 2 белетристични книги и 6 изследвания. Приживе издава “Събрани съчинения” в 15 тома (1931-1938). Както се вижда, творчеството му е със солиден и респектиращ обем.
Съвременниците на Емануил Попдимитров се отнасят с уважение към него и той има място в литературния живот през първата половина на ХХ век. Наред с интимната му поезия на особено внимание се радват поемите му. Философско-мистичната “Преображение” и хумористичната “В страната на розите” получават много ласкави отзиви. Епичната поема “Златни ниви и бойни полета” пък се вписва в българския блян по епопея – потребността, макар и закъсняла, на новата българска литература да има епическа поема като Омировите “Илиада” и “Одисея” или скандинавските “Песен за нибелунгите” и “Калевала”. В тази посока е създаването на трите амбициозни по замисъл произведения – “Кървава песен” на Пенчо Славейков, “Чеда на Балкана” на Кирил Христов и “Златни ниви и бойни полета” на Емануил Попдимитров. Но днес те са обект на изследване и изучаване само от страна на литературни историци и филолози.
Същото обаче не може да се каже за интимната лирика на поета, която представлява ядро на неговото поетично творчество. Макар и в голямата си част да е създадена преди близо век, тя притежава образност и внушения, които могат да развълнуват и съвременния читател. Защото Емануил Попдимитров е преди всичко поет на любовта.
Но не може да се каже, че стиховете му днес са познати на широката читателска публика у нас. Причината е в това, че десетилетия наред те бяха заклеймявани като “упадъчни” заради силното влияние върху тях на западноевропейската модернистична и символистична поезия. Но от съвременна гледна точка Емануил Попдимитров може да бъде определен като космополитен, проевропейски ориентиран творец.
Целта на настоящата книга е не само да срещне съвременния български читател с един позабравен класик, но и да помогне за пълната му художествена реабилитация. Самият Емануил Попдимитров събира през 1927 г. любовните си стихове в книгата “Пред дверите на любимата”. Но настоящото издание не я повтаря. От цялото му обемисто творчество и от архива му са подбрани стихове, които са близки и понятни за днешния читател. Правописът и на места стилът са осъвременени, без да се накърняват поетичните особености на оригиналните текстове. Стиховете са подредени в четири дяла. Първият – “Шепоти любовни”, включва любовна лирика, селектирана сред стихосбирките на поета. В началото на дяла са предимно стихотворения, публикувани за последен път преди повече от 70 години. Тук е и непубликуваното досега “Фонтан”, останало в архива на твореца и издирено от дъщеря му Светла Попдимитрова. Във втория дял – “Женски портрети”, освен емблематични творби като тези от едноименния лирически цикъл влизат и сходни по настроение и тематика стихотворения. Третият дял – “Любов невъзможна”, е събрал любовните балади на поета. А четвъртият – “Целувка белег не оставя”, включва най-интересните интерпретации на поета, правени на фолклорни творби и мотиви.
Любовта в поезията на Емануил Попдимитров често е трагична, белязана от раздяла или смърт. Но не липсва и ведър оптимизъм, усещане за вятър в платната, окриленост от любовта. Поетът създава нежни, красиви и запомнящи се образи. Например сълзите на любимата са перли чисти, а ликът на лирическия герой се отразява в тях. Често срещани са епитети като “теменужен”, “бледен” и “лилиен”, които са характерни за символистичната поетика. Но в интимната лирика на Емануил Попдимитров има много предметност. Неговите кратки поетични импресии са истински бисери – лаконични и изчистени, утвърждаващи любовта като ценност и необходимост за човека. Тя не е творческа поза, а реално, преживяно чувство.
Цикълът “Женски портрети”, който с времето самият поет допълва и разширява, изгражда образ на любовта отвъд границите на пространството и времето. В “Клара” любовното чувство е блян за слънце и светли лъчи. Минорният тон слага своя отпечатък върху всичко: брезите са бледи, а облаците ронят сълзи. “Лисхен” е ведра, оптимистична творба. Любимата прилича на слънце, в очите й цъфтят теменуги. Сърцето й все още спи непробудено в гърдите й, но ще дойде момент, в който ще се събуди за любовта. “Ирен” е елегия за мъртвата любима. Чувствата на лирическия герой контрастират на шума, безгрижието и ликуванията на тълпата. На детската любов е посветено “Ефросина” и е изпълнено с носталгия по детството, когато всичко е било невинно и безгрижно. “Ема” е за съня на любовта, изпълнен с всички терзания на това чувство. В “Кристен” любовта е като Великден, но вместена в рамката на сковаващата зима, е изпълнена с трагизъм емоция. “Примавера” пък е ода за извисяващата любов.
Великолепната балада “Змеица” е изградена върху фолклорен мотив, разгърнат с поетично майсторство. За невъзможната любов чрез различни сюжети разказват повечето балади в едноименния цикъл. От една страна, те кореспондират с народното песенно творчество, но, от друга, има и реминисценции със световната литературна класика. Това е обяснимо – Емануил Попдимитров добре познава чуждите литератури и е доцент по сравнителна литературна история в Софийския университет. Но живо се интересува и от българския фолклор. Плод на този интерес е сборникът с народни песни “Самодиви”, който е преведен на руски и италиански език. В този дух са творбите, включени в последния дял на настоящата книга.
“На дива роза пъпки нежни” отваря вратите към един поетичен свят, изпълнен с красота и трагизъм, с болка и топлота, с извисяващи и пречистващи чувства, които ще докоснат сърцето на съвременния читател.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Поезия
Непадаща звезда - Георги Константинов
По пътеките на Севера - Мацуо Башьо
Валери Петров. Събрано (юбилейно издание) - Валери Петров
Повиках мрака - Въглемир Тъжин
Младата парка. Избрани произведения. Том II - Пол Валери
Аз обичам самата любов. Избрана лирика - Елисавета Багряна
Преди реките - Димитър Гачев
Слънцето в мен - Мария Богомила
Имам толкова недовършени сънища - Биляна Гецова
Пепел ми на езика. Най-нови стихове - Недялко Йорданов
Слънцето и нейните цветя - Рупи Каур
Иван Радоев - Приготви се да нямаш. Избрано - Съставител: Александър Шурбанов
Невменяем - Петър Петров
Сърдечен дрибъл - Пламен Панчев
Думи в полет. Китайската модерна поезия през 80-те години на ХХ в. и нейните вътрешни граници - Веселин Карастойчев
Откровение - Евдокия Петрова
Издигане - Виктор Иванов
Мълчаливо - Ирена Иванова
Защо? - Ангел Атанасов
Затворниците на Микеланджело - Денис Малоуни
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Забележителности в България  |  Ламбиеви колиби  |