ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 2.99 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Метаморфози на градове (1978-2009)

Автор: Михалис Пиерис
Обем: 158 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Фондация За българска литература"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-09-13
ISBN: 9789546770912
Категория: Поезия

Корична цена: 7.00 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 6.37 лв.

 

Михалис Пиерис е роден в Кипър през 1952 г. Поет, есеист и критик. Следвал е литература и театър в Солун и в Сидни, Австралия. Автор е на редица студии, книги и есета в областта на кипърската средновековна литература и съвременната гръцка поезия (един от най-добрите познавачи на творчеството на К. Кавафис, изследовател на Г. Сеферис, К. Монтис, Т. Синопулос) и проза. Издал е девет стихосбирки, един сборник разкази и две театрални пиеси. Превежда древногръцка драма, както и европейска и австралийска поезия. Подборка от събраните му стихотворения със заглавие „Метаморфози на градове” (1978-2008), от които са и предлаганите тук творби, е издадена в Русия (2002), Италия (2008), Румъния (2011) и Франция (2012). Негови произведения са превеждани и на други европейски езици.
Михалис Пиерис живее в Никозия и преподава в Кипърския университет. Съосновател е на кипърското литературно списание „Иландрон”, ръководи Театралната работилница към Кипърския университет и е директор на Културния център и на Културния фестивал на университета. Член е на Съюза на гръцките писатели. Отличен е с Международна награда за поезия „Il Lazio tra Europa e Mediterraneo” на района Лацио, Италия, за 2009 г., с Държавната награда на Република Кипър за цялостния си принос към литературата и образованието (2010), както и с почетното звание Командор на Ордена на италианската солидарност, връчено му от президента на Италия през 2011 г.
Според критиците поетът М. Пиерис проявява оригинална чувствителност, рядка и уникална способност да екстериоризира и да превръща в универсално понятни личните си душевни настроения, опит, преживявания и предчувствия. С дълбочината и изразната си сила стиховете му превръщат нахлуването в едно съкровено и строго лично пространство, заредени с повеи и спомени от преживени градове, в нещо разпознаваемо, в което всеки човек може да се почувства интимно.
За своята поезия М. Пиерис казва: „Поетичната традиция на Кипър следва пътищата на Средиземноморието, извървени от хиляди трубадури и средновековни пътешественици. Изпитвам много силно усещане за родство с тях, тъй като самият аз, било то като физическо лице или като персона на моята поезия, пътувам отново и отново по морските, сухопътни и въздушни пътища на Средиземноморието с усещането, че съм трубадур, за когото всеки нов град е като морска нимфа, нова възлюбена. И чрез тази перипетия на познанието и насладата, разпознавам в културния образ на останалите средиземноморски страни едно дълбоко откриване и приемане на Другия, съществувало от край време в истинското лице на моята малка родина - „сладката земя Кипър”, както я нарича средновековният кипърски летописец Леонтий Махера“.

Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Поезия
Непадаща звезда - Георги Константинов
По пътеките на Севера - Мацуо Башьо
Валери Петров. Събрано (юбилейно издание) - Валери Петров
Повиках мрака - Въглемир Тъжин
Младата парка. Избрани произведения. Том II - Пол Валери
Аз обичам самата любов. Избрана лирика - Елисавета Багряна
Преди реките - Димитър Гачев
Слънцето в мен - Мария Богомила
Имам толкова недовършени сънища - Биляна Гецова
Пепел ми на езика. Най-нови стихове - Недялко Йорданов
Слънцето и нейните цветя - Рупи Каур
Иван Радоев - Приготви се да нямаш. Избрано - Съставител: Александър Шурбанов
Невменяем - Петър Петров
Сърдечен дрибъл - Пламен Панчев
Думи в полет. Китайската модерна поезия през 80-те години на ХХ в. и нейните вътрешни граници - Веселин Карастойчев
Откровение - Евдокия Петрова
Издигане - Виктор Иванов
Мълчаливо - Ирена Иванова
Защо? - Ангел Атанасов
Затворниците на Микеланджело - Денис Малоуни
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Забележителности в България  |  Ламбиеви колиби  |