ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 2.99 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

История за 6. клас/Гаврилова

Автор: Доц. д-р Райна Гаврилова, доц. д-р Мария Радева, доц. д-р Евгения Калинова
Обем: 286 стр.
Формат в мм.: 190х280
Издател: ИК "Просвета"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-09-04
Категория: 5 - 8 клас

Корична цена: 25.34 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 23.06 лв.

 

Одобрен със заповед на МОН РД 09-1001/08.08.2007г.

Структура на учебника
Учебникът следва стриктно списъка от теми за нови знания (брой, последователност и заглавия), приложени в програмата на МОН през 2006 г. Разработени са общо 56 теми, обособени в 4 раздела: 1 тема за преговор от 5. клас, 44 теми за нови знания, 3 – за упражнение, 2 интернет проекта и 6 теми за преговор и обобщение по раздели.

Темите за нови знания са развити на 3 страници при спазване принципа на разтвора. Започват с въвеждащ въпрос за припомняне на знания, които са пряк път към усвояване и осмисляне на новото учебно съдържание. Въведението осъществява връзка с новия материал, установява причинно-следствени зависимости в българската история или нейния европейски контекст, дава насока за разсъждения и обсъждания.
Основният учебен текст е достъпен по обем: разликата с 5. клас е не повече от 1/2 страница. Той е ясно структуриран чрез подточки, които указват вътрешната логика на съдържанието, улесняват разбирането, усвояването и разказването на новия материал, както и съставянето на план на урока. Резюмето в края на текста обобщава събитията и фактите и задава послания за изграждане на историческо съзнание на учениците с ясно изразени гражданскообразоващи акценти.
Речникът включва само понятията от програмата и необходими термини за отделните епохи. Текстът е максимално изчистен от чуждици и трудни термини.
Откъсите от писмени извори в рубриката „Из...“ са подбрани съобразно с целите и посланията на уроците. Те са по 1–2 на брой, адаптирани чрез съкращаване и избягване на непознати думи. Документите носят основна информация, ориентират учениците към различни погледи за миналото. Те дават възможност да продължи овладяването на техники за тълкуване на документ чрез въпроси и задачи относно неговата датировка, вид, автор, съдържание, отношение и послания.
Илюстративният материал е нов, разнообразен и носител на информация, която се съчетава с дадената в текстовете. Той следва да бъде използван активно от учителя при преподаването и да насърчава работата на ученика с изображения.
Рубриката „Наследство“ е ключов ком­понент, посветен на историческата памет и на изграждането на родолюбиво национално съзнание. Тя носи идеята за значимостта на българското участие в европейската история, чиито следи градят самочувствието на днешните български граждани.
Рубриката „Още за...“ разширява, до­пълва и акцентира авторовия текст. Както и предходната, може да се използва от учителя по различни начини, включително в хода на урока.
Рубриката „Лица“ съдържа кратки данни за историческите личности – държавници, политици, учени, творци, и сбито очертава техния принос в националната история.
В рубриката „Въпроси и задачи“ преобладават задачи за осмисляне на информацията, за самостоятелни разсъждения, за изграждане на обоснована лична позиция на учениците и за обсъждане на ключови проблеми в хода на урока.

Уроците упражнения задават система от правила, които въвеждат децата в „лабораторията“ на историка в три аспекта: 1) тълкуване на писмени документи като градиво в реконструкцията, проучването и оценката на събитията; 2) характеристика на личностите и оценката им от дистанцията на времето; 3) анализ на изображения – фотографии, картини, схеми, таблици, карти и др.

Интернет проектите са новост в учебника по история. На основата на междупредметната връзка с информационните технологии в 5. и 6. клас те представят възможностите на интернет за издирване и обработване на историческа информация и за оформянето є в малки учебни проекти.

Обобщителните уроци показват системата на познавателната работа на учениците: възпроизвеждане на основни знания, очертаване на понятийния минимум, достъпни обобщения. Насочват децата към създаване на собствени текстове с лично отношение и коментари.

Акценти и послания на съдържанието
• Учебникът търси баланс между българското историческо съзнание и възгледа за съвременните европейски нации като общност на граждани. Той се основава на „педагогиката за мир“ – изключване на изрази и оценки, които създават отрицателни образи на другия.
• Водеща идея е развиването на родолюбиво българско съзнание, основано на гражданското единство на нацията при показване на участието на различни равнопоставени етнически групи в българското общество в националната история.
• Учебникът развива идеята за българската държавност, стопански, обществен и културен живот като неразривна част от европейската история с нейните превратности в ново и най-ново време. Очертава културното присъствие на България в Европа в миналото и като изява на българската идентичност в света в наши дни.
• Работата с учебника е ориентирана към формиране на личности, обучавани да вземат самостоятелни решения, да съпоставят и коригират – да вървят по пътя на самостоятелното познание и заемане на лична позиция.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
5 - 8 клас
Ръководство за учителя по предприемачество за 8. клас (по новата програма) - Цветан Давидков
Предприемачество за 8. клас + тестове (по новата програма) - Цветан Давидков
Работни листове по биология и здравно образование за 8. клас - Емилия Илова, Ренета Петкова
Биология и здравно образование за 8. клас - Василий Ишев, Мима Николова, Маргарита Панайотова, Ирина Михова-Нанкова
Биология и здравно образование за 8. клас - Румен Бостанджиев, Ценка Часовникарова, Емилия Илова, Ренета Петкова
Тетрадка по физика и астрономия за 8. клас - Виктор Иванов, Димитър Мърваков, Мая Гайдарова, Мариета Иванова
Физика и астрономия за 8. клас - Виктор Иванов, Димитър Мърваков, Мая Гайдарова, Мариета Иванова
Химия и опазване на околната среда за 8. клас - Лиляна Боянова, Красимир Николов, Ивайло Ушагелов, Емилия Тодорова
Химия и опазване на околната среда за 8. клас - Стефан Манев, Кирил Атанасов, Людмила Михова
Книга за учителя по музика за 8. клас - Лозанка Пейчева, Стефанка Георгиева, Венцислав Димов, Милен Димитров
Музика за 8. клас - Лозанка Пейчева, Стeфанка Георгиева, Венцислав Димов, Милен Димитров
Изобразително изкуство за 8. клас - Мариана Мойнова, Вяра Гунева-Георгиева
Изобразително изкуство за 8. клас - Петер Цанев, Ралица Карапантева, Галя Страшилова
Книга за учителя по технологии и предприемачество за 8. клас - Весела Неделчева, Атанас Паскалев, Даниела Манчева, Ирена Трасиева, Соня Василева
Технологии и предприемачество за 8. клас - Весела Неделчева, Атанас Паскалев, Даниела Манчева, Ирена Трасиева, Соня Василева
PRIMA B1.1. DEUTSCH FÜR JUGENDLICHE. Учебник по немски език за 8. клас интензивно (разширено) обучение - Фридерике Джин, Магдалена Михалак, Лутц Рорман
PRIMA A2. DEUTSCH FÜR JUGENDLICHE. Учебник по немски език за 8. клас интензивно (разширено) обучение - Фридерике Джин, Лутц Рорман
PRIMA A1. DEUTSCH FÜR JUGENDLICHE. Учебник по немски език за 8. клас интензивно (разширено) обучение - Фридерике Джин, Лутц Рорман, Милена Збранкова
English for You for the 8th Grade. Student’s Book 4. Учебник по английски език за 8. клас – интензивно изучаване, част 4 - Красимира Рангелова, Карла Мескил
English for You for the 8th Grade. Student’s Book 3. Учебник по английски език за 8. клас – интензивно изучаване, част 3 - Красимира Рангелова, Карла Мескил
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Забележителности в България  |  Ламбиеви колиби  |