ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Почивка в дървена къща до Банско
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

Бьорндал

БьорндалАвтор: Трюгве Гюлбрансен
Обем: 672 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2013-11-22
ISBN: 9786191610204
Категория: Класика

Корична цена: 19.99 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 18.19 лв.

 

Книгата не е в наличност
В едно трудно време, когато новото прониква бавно в стария консервативен свят, благодарение на интелекта и предприемчивостта си семейство Бьорндал натрупва земи и богатства. Съседите им мислят, че е опасно да си имаш вземане-даване с тях, но мъжете Бьорндал са силни, смели и честни, макар и нерядко сурови хора. Сплетните, завистта и злото стават неизменна част от живота на семейството. Но това не пречи на Бьорндал да търсят любовта и да постъпват така, както диктува съвестта им, за да устоят на превратностите на времето и съдбата, да открият смисъла на живота и да прозрат във вечността.

Сред необятните скандинавски гори има едно имение – Бьорндал. Хората там са силни, независими, предприемчиви и природно интелигентни. Собствениците, от фамилията Бьорндал, са потомци на кралски род, но борбите за трона преди векове са ги накарали да се оттеглят на недостъпни места, далеч от светската суматоха. Това не е ясно на жителите на равнината – ограничени и мнителни селяни, и те създават легенди за Бьорндал, че са езичници, магьосници и убийци. Но когато един побеснял мечок започва да напада селата и да убива хора и животни, селяните отиват да молят за помощ имението. С мисията са натоварени свещеникът и възрастен селянин, които се изненадват, когато преминават горите и достигат до имението, че там има ниви и имоти, които се обработват много по-добре от техните, и че жителите там са много по-напредничави от тях. Собственикът на имението се съгласява да им помогне една когато се досеща, че вероятно става дума за същият мечок, който е убил собствения му баща. Успява да издири мечока, убива го, но загива от раните, които му е нанесъл. Селяните от равнината се оказват неблагодарни и продължават да разнасят сплетни за Бьорндал.
Двамата синове на убития, поемат управлението на имението. По-големият се удавя заедно със семейството си, когато се пропуква ледът на едно езеро, през което преминават. По-малкият се оженва и когато му се раждат двама синове, той ги кръщава Туре и Даг, каквато е семейната традиция. Веднага след раждането на първия, местната лечителка и пазителка на родовите традиции има видение, че Туре е обречен. Като пораства, той се оказа гуляйджия и женкар. По-малкият, Даг, е вглъбен в себе си и изключително интелигентен.
Бьорндал имат сериозен съперник – Боргланд, съседно имение, управлявано от полковник фон Гал. Дъщеря му Елизабет е невероятно красива светска дама, но е егоцентрична и жестока. На един бал тя харесва Туре Бьорндал, но той накърнява гордостта й. Обидена и отмъстителна, Елизабет настройва свой обожател срещу Туре, той го издебва през нощта в гръб и го убива.
Даг получава добро образование и се оженва за Терезе Холдер – дъщеря на търговския партньор на Бьорндал, търгуващ с Англия. Заедно с нея в имението идва и Дортея, неомъжената й сестра.
Умен и предприемчив, властен и суров, Даг умножава имотите и богатството на Бьорндал, превръщайки се в един от най-богатите хора в страната. Всички се страхуват от него и му се подчиняват. Вътрешно той е честен и принципен човек, но безскрупулен, когато става дума за бизнес. Загрижен е за семейството си и близките си, състрадателен е към приятелите си. Постепенно в него започва промяна под влиянието на Дортея, сестрата на жена си. Започва да проумява, че парите и богатството не са най-важното в този живот, важна е следата, която ще оставиш след себе си, важно е да правиш добро, без да очакваш нещо в замяна.
Жена му и сестра й се разболяват и умират. Даг, когато започват да наричат Стария Даг, за да бъде различаван от сина му - Младия Даг, се чувства самотен в мрачното имение, въпреки несметното си богатство. Но се появява една млада жена, която ще донесе светлина в имението.
Това е Аделхайд Баре – дъщеря на обедняло аристократично семейство, имаща трудна съдба. Баща й – майор Баре, се разделя с майка й, още докато тя е дете. Причината е в неговото женкарство и бохемство. Отглеждат я майка й и баба й, като й внушават, че трябва да бъде затворена, да не се влюбва истински, да бъде пестелива и отговорна. Когато двете умират, Аделхайд трябва да отиде при баща си, когото са я научили да мрази. Той прави много жертви за нея, но на нея й е трудно да го приеме.
Когато Аделхайд и Младия Даг се запознават, се влюбват един в друг. Но и двамата са твърде свити и затворени в себе си и ако не е намесата на Стария Даг да разкрият чувствата си, двамата никога не биха заживели заедно.
Интелигентна, начетена и образована, Аделхайд променя с присъствието си имението, но постепенно и то благотворно променя нея. На Аделхайд и Младия Даг им се раждат близнаци, но скоро се разболяват и умират. Младия Даг се затваря в себе си още повече, започва да страни от жена си и все по-често да ходи в дивите и необятни гори. Той, както всичките си прадеди, има жива връзка с природата. Тя го зарежда, създава хармония в душата му. Огорчен от живота, не намиращ смисъла му, Младия Даг предприема самоубийствено изкачване на планински хребети, за които се носят легенди, че оттам никой не се е връщал. Това е Планината на мъртвите. Той достига до върха й. Оттам вижда света наоколо – колко всичко е дребно и незначително на фона на величието на природата и вечността. При опасното слизане надолу Младия Даг пада и се наранява жестоко, удряйки главата си.
Притеснени, Стария Даг и Аделхайд тръгват да търсят Младия Даг. Той е открит и спасен от горски жители. Откарват го в имението и е необходимо дълго време, докато се съвземе. Той вече мисли и говори по различен начин, след като е видял света отвисоко. На мнозина им се струва, че не е наред с главата си след падането в планината.
На Аделхайд й се налага да съживи контакта със съпруга си. Коства й много усилия, но успява. Отново ражда близнаци, които по традиция кръщават Туре и Даг.
Междувременно по време на голямата криза след Наполеоновите войни Стария Даг умножава богатството си и придобива имението на съперниците си - Боргланд. Жестоката, отмъстителна и всяваща ужас сред подчинените си Елизабет фон Гал загива при трагичен инцидент.
Завещанието на Стария Даг е единият му внук да наследи Бьорндал, а другият – Боргланд.
Но в живота на Аделхайд и Младия Даг предстоят още изпитания в личния им живот и в управлението на имението и богатствата им… И те по собствен път трябва да прозрат какъв е смисълът на живота и да потърсят пътя към вечността…

Трилогията „Бьорндал” е написана на великолепен, образен и изключително четивен стил. Тя далеч надхвърля жанра на семейната сага. Това е литература, която вълнува читателя и го кара да се замисли върху собствения си живот, върху собствените си преживявания, решения и избори, върху отношенията с близките си.
Трюгве Гюлбрансен (1894-1962) е един от най-големите норвежки класици. В средата на ХХ век той е четвъртият най-продаван автор в света благодарение на трилогията си „Бьорндал”. Тя съдържа романите „Отвъд пеят горите”, „Полъх от Планината на мъртвите” и „Път заобиколен няма”, които още тогава са преведени на повече от 30 езика и продадени в 12 млн. екз., а трилогията е включена в специална селекция на Белия дом, САЩ, с най-доброто от литературата на ХХ век.
Българското издание включва трите романа, събрани в един том, както е и последното норвежко издание.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Класика
Далекоизточни разкази - Съмърсет Моъм
Знаменитият идалго Дон Кихот - първа и втора част (луксозно издание) - Мигел де Сервантес
Комедии/Аристофан (луксозно издание) - Аристофан
Одисея (луксозно издание) - Омир
Декамерон (луксозно издание) - Джовани Бокачо
Съпружеска любов - Алберто Моравия
Нежна е нощта - Ф. Скот Фицджералд
Мъка - Бенито Перес Галдос
Голата маха - Висенте Бласко Ибанес
Сърцето издайник. Разкази - Едгар Алан По
Искрица живот - Ерих Мария Ремарк
Джейн Еър - Шарлот Бронте
Портретът на Дориан Грей - Оскар Уайлд
Разкази Афоризми Парадокси - Оскар Уайлд
Извън Африка - Карен Бликсен
Свидетелят - Хуан Хосе Саер
Избрани пиеси от Ялмар Бергман - Ялмар Бергман
Гордост и предразсъдъци (Клуб Класика). Луксозно издание - Джейн Остин
Слепият музикант (Клуб Класика). Луксозно издание - Владимир Короленко
Червеният смях. Истинското лице на войната - Леонид Андреев
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |