ВАШАТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА/ORDER      

Отстъпки до 30%, за заявки над 100 лв бонус 6%
доставки на твърда цена независимо от броя на книгите
плащане при доставка, срок за цялата страна 2 дни - 4.69 лв
Пощенски марки
ново съвети каталог доставки за нас следене кошница

РИЦАРЯТ ТАМПЛИЕР. Пътят към Йерусалим

РИЦАРЯТ ТАМПЛИЕР. Пътят към ЙерусалимАвтор: Ян Гиу
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-08-15
ISBN: 9789549420531
Категория: Исторически романи

Корична цена: 14.99 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 13.64 лв.

 

Книгата не е в наличност
Първи роман от знаменитата трилогия на Ян Гиу, преведена в десетки страни и продадена в милионни тиражи, неслучайно определяна като най-значимото произведение в жанра на историческия роман пред последните години. Блестящо повествование, разказващо за събития от XII век, за възвишени идеали, силни чувства и зловещи интриги.

ФИЛМЪТ

По трилогията е заснет филмът “Арн, рицарят тамплиер” – най-скъпата кинопродукция, правена в Европа. За осъществяването на този грандиозен филм усилията си обединяват няколко европейски кинематографии – Англия, Швеция, Германия, Дания, Норвегия и Финландия. В продукцията участват популярни актьори като Венсан Перес („Фанфан Лалето”, „Кралица Марго”) – в ролята на брат Гилберт, учителя на главния герой, легендарната Биби Андершон (спечелила много световни награди за участието си във филми на Бергман) – в демоничната роля на игуменката майка Рикиса, Стелан Скарсгаард (познат от много холивудски продукции) – в ролята на чичото, и др. Филмът оглави бокофисите в страните, от които е продуциран. Предстои разпространението му в САЩ и останалите страни в Европа. Засега не е купен за разпространение у нас. Една българска киноразпространителска фирма е проявила интерес към продукцията още преди да започнат снимките за филма. Но продуцентите са поискали огромна сума за лицензирането му, която е немислима за България. Но все пак очакваме появата му по нашите екрани.
Междувременно по неведоми пътища филмът се появи в торентите на интернет и в един момент стана най-тегленият. Коментарите са изключителни – зрелище, каквото често не се вижда на екрана, и завладяващ сюжет. Аналогиите, които се правят, са обикновено с лентата на Ридли Скот „Небесно царство”, но сравненията са в полза на „Арн, рицарят тамплиер”, защото тук историята е по-добра. А тя е създадена от писателя Ян Гиу.

АВТОРЪТ

Ян Гиу става световноизвестен с трилогията си за рицаря тамплиер. На успех се радват и шпионските му романи.
Самият той е бил член на тайна разузнавателна организация през 1973 г. Във връзка с това той е осъден за шпионаж и лежи десет месеца в затвора. Освен че е писател, днес той е известен политически журналист и независим коментатор на текущи събития, особено на конфликтите в Близкия Изток и разни вътрешни проблеми. Той критикува начина, по който Съединените щати водят война срещу тероризма, израелската политика по отношение на палестинците и шведската служба за сигурност.

Роден е на 17. 01. 1944 г. в градче край Стокхолм. Баща му е французин и работи в посолството в Швеция. Майка му е от норвежки произход. Дядо му дълго време е френски посланик в Хелзинки, Финландия.
Има трудно детство, изключван е често от училище заради физически тормоз над съучениците си. А самият той е бил малтретиран от садистичния си баща. Всичко това писателят разказва в автобиографичния си роман „Зло”, който беше екранизиран през 2004 г. и филмът бе отрупан с награди, в това число имаше и номинация „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

ТРИЛОГИЯТА

Трилогията „Рицарят тамплиер” се състои от романите „Пътят към Йерусалим”, „Рицар на Храма” и „Кралство в края на пътя”. До края на годината на български ще излязат и другите два романа.
Ян Гиу е най-продаваният шведски автор в света в момента. Само в Швеция тиражите на трилогията му надхвърлят 6 млн. екземпляра. Първият роман излиза през 1998 г., а последният – през 2000 г. Осем години по-късно трилогията на Ян Гиу е явление от световна величина.

ТАМПЛИЕРИТЕ

Тамплиери ("рицарите на храма") е названието на един от християнските военни ордени, създадени в следствие на Първия кръстоносен поход. Орденът е възникнал около 1120 г. с цел защитаване на новото кралство Йерусалим, както и безопасността на християнските поклонници, посещаващи Светите места. Централата им е била на мястото на храма на Соломон. С течение на времето Орденът на тамплиерите се превръща не само в мощна икономическа, но и политическа структура, оказваща значително влияние над владетелите в средновековна Европа.
Според преданията уставът на ордена е бил съставен от самия свети Бернар, който е покровител на главния герой в романа „Рицарят тамплиер” от Ян Гиу. За основа на устава е послужил уставът на Ордена на цистерцианците - един от най-строгите монашески ордени. В този орден е възпитан и героят – Арн Магнусон.
От 1139 година Орденът на тамплиерите е бил пряко подчинен на папата. Занимавали са се и с банкерство. Създават си дори организация за разплащане с чекове, напомняща днешните банкноти. Но са били преди всичко воини.
Виждайки заплаха в тяхно лице и искайки богатството им, Филип IV Хубави убеждава папа Климент V да забрани ордена. Така през 1307 г. кралят арестува рицарите тамплиери и ги обвинява в содомия, ерес и престъпни дела На 18 март 1314 Жак дьо Моле, Великият магистър на ордена, е изгорен на клада. Точно преди да умре, Моле проклел гонителите си да се явят заедно с него до края на годината пред "Божия съд". Според легендите, и двамата, папа Климент и крал Филип, умрели преди края на годината.
Оцелелите тамплиери емигрират в Шотландия и поставят началото на съвременното масонство.

„ПЪТЯТ КЪМ ЙЕРУСАЛИМ”

В лето Господне 1150-то в знатно семейство, принадлежащо към кралския род, се ражда Арн Магнусон. Като малък той едва не загубва живота си и благодарните му родители го обричат на Църквата. Арн израства сред монасите от Цистерцианския орден, където получава блестящо духовно образование, достъпно за малцина. Но едновременно с това е обучен от загадъчния брат Гилберт да си служи с меч и щит, при което показва изключителна дарба. Обвит в мистика, той оцелява при всякакви премеждия, което кара наставниците му да мислят, че не му е съдено да облече монашески одежди и че Бог му е отредил да изпълни специална мисия.
17-годишният Арн напуска манастира с необикновен, изкован специално за него меч. Неусетно той е въвлечен в кървавата борба между претендентите за кралския престол, но към много по-опасни изпитания ще го подтикне любовта му към красивата Сесилия – чувство, за което той трябва да плати скъпо...


Мнения за тази книга

OLEG93 -БУРГАС
ИСКАМ ДА КАЖАР ЧЕ ТОВА Е ЕДНА ЧУДЕСНА КНИГА.ИМАМ И ДВЕТЕ ЧАСТИ И НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ИЗА ПОСЛЕДНАТА ТРЕТА КНИГА.ИМАМ И ФИЛМА

Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

най-новото в
Исторически романи
Александрийски квартет - II том: Маунтолив. Клия - Лорънс Дърел
Александрийски квартет - I том: Жюстин. Балтазар - Лорънс Дърел
Авиньонски квинтет: Мосю, Ливия - Лорънс Дърел
Голямата обиколка на Римската империя - Джери Тонър
Картина в пясъка - Питър Блаунър
Лондон, том 2 - Едуард Ръдърфърд
Ню Йорк, том 1 - Едуард Ръдърфърд
Величие и низост - Ерик Ларсън
В градината на зверовете - Ерик Ларсън
Мадам Екзюпери и звездите на небето - Софи Вияр
Сицилианските лъвове - Стефания Аучи
Между две империи: Изкупление - Венцеслав Новхристов
Лъвът. Книга 1 от Златният век - Кон Игълдън
Париж, том 1 - Едуард Ръдърфърд
Лондон, том 1 - Едуард Ръдърфърд
Ореховият Буда - Борис Акунин
Тайният дневник на Мария-Антоанета - Кароли Ериксън
Хиляда кораба - Натали Хейнс
Миниатюристът - Джеси Бъртън
Спартак - Въстанието - Бен Кейн
всички книги в категорията >>>

Проверка на почъчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Каталог  |  Доставки  |  На едро  | 
Мнения  |  Кои сме ние  |  Проeкти  |  RSS  | 

Приятели: С надуваема лодка около света  |  пощенски марки  |  СБСС  |  Ламбиеви колиби  |